Covid-19 и хората с наднормено тегло – защо болестното затлъстяване е на първо място в рисковите групи според д-р Цветков – хирург във ВИТА

Covid-19 и хората с наднормено тегло
 © iStock.com

 

1. Защо в цял свят официално определят наднорменото тегло като най-рисков фактор за заразяване с Коронавирус? Какво прави пълните хора по-податливи на заразата?

Прегледът на наличните статистически данни от двете вълни на пандемията с COVID-19 показа, че тази вирусна инфекция протича най-тежко и засяга предимно хора с болестно затлъстяване, чийто Индекс на телесна маса е над 35.0, особено когато имат и Захарен Диабет тип 2. Наистина смъртността при тези две групи пациенти или комбинацията от двете, е статистически много по-висока, отколкото при пациенти с нормално тегло по целия свят.

Корона-инфекцията се определя като „цито-кинетична буря“ в малките съдове на белия дроб и във вътрешните органи. При Захарен Диабет тип 2 и болестно затлъстяване, според 25-годишно проучване в САЩ, именно тези съдове са най-увредени при хора с подобна комбинация от заболявания. Неслучайно, в повечето страни от Западна Европа бяха преустановени временно и плановите операции за отслабване при пациенти с Индекс на Телесна маса над 40.0 и то в болници, където не може да се гарантира наличие на зелени зони, свободни от пациенти с корона вирус.

Наскоро се състоя международен „онлайн“ симпозиум за това, има ли „здравословно“ болестно затлъстяване? Отговорът е категоричен: Не! Всички твърдения, че хората с болестно затлъстяване може да са здрави физически, бе опроверган. Защото на практика тези хора не са изследвани достатъчно добре и именно ситуации като тази с корона инфекцията показаха, че те са много по-уязвими от хората с нормално тегло.
Затова се прие и тезата, че няма „здравословно“ болестно затлъстяване. От 5 години насам Световната Здравна Организация официално определи болестното затлъстяване като значимо социално заболяване, чиито ефекти неминуемо се появяват с годините и сериозно увреждат всички органи и системи на човешкото тяло.

 

2. В ситуацията на пандемия какво да предприемат тези хора, за да се предпазят адекватно?

На първо място, това е носене на маска над носа, смяна на тази маска на всеки 8 часа, избягване на социални контакти и дистанция до 3 метра в затворени помещения и не повече от 30 минути, стриктна хигиена на ръцете /според някои медицински източници човек докосва лицето си дневно над 1000 пъти/, спорт на открито и диета, богата на зеленчуци, витамин Д3 и цинк.

 

3. Ако човек със затлъстяване вече е заразен, как да действа? Задължителна ли е хоспитализацията?

Лечението на COVID-19 трябва да започне веднага, щом се появят първите симптоми. Те са следните: висока температура над 38.0 градуса, отпадналост, суха кашлица, загуба на обоняние или чувство за мирис няколко дни по-късно.

Тежестта на инфекцията е в права зависимост от количеството погълнат вирус. В тази връзка е логично обяснението защо толкова много пациенти в болниците прекарват по-тежко заболяването – там няма сепариране на пациентите според тежестта на инфекцията и в един момент почти всички пациенти се оказва, че са приели през дихателните си пътища еднакво количество вирус.

При всички случаи лечение може да бъде назначено единствено и само от Вашия лекар, защото той може да оцени тежестта на Вашето състояние, както и мерките, които да предприеме.

 

4. В настоящия момент ваксинацията дали е решение за хората с проблем в теглото?

Редовното ваксиниране против грип през есента, както и ваксинирането сега срещу Ковид-19 безусловно стимулират защитните сили и имунната система на човека. Малко лаически се обясняват в социалните мрежи нещата с опасностите от страничните действия на ваксините. България преди години е имала строг имунизационен календар, който е спасил доста хора през годините. За съжаление в момента със свободата на информация и право на лично мнение по всички въпроси, се стига до едно разединение относно това да се ваксинираме или не за COVID-19 инфекция.
Хората с болестно затлъстяване имат още една възможност чрез поставяне на ваксина да избегнат сериозни усложнения и дори смърт при заразяване с вируса.

 

5. Трябва ли да се ваксинира човек, ако му предстои бариатрична операция? А ако вече е претърпял такава?

Категорично Да! На ваксинация подлежат пациенти над 18 години, както и такива, които са свалили килограми с операция за отслабване. Това се отнася и за хората преди операцията, и то самата операция трябва да е в рамките на 42 дни след поставяне на двете ваксини, защото за толкова време се изгражда имунитетът срещу вируса. По този начин има възможност да прибавим още една защитна сила за намаляване или избягване на усложнения след операцията за отслабване.
Неслучайно в Западна Европа също се окуражават пациенти с Болестно затлъстяване да си поставят ваксините с предимство пред пациенти с нормално тегло.

 

6. Някои специалисти смятат, че пандемията от затлъстяване е по-голям враг на човечеството от коронавируса. Как, според Вас, да се справят хората, които имат и двата проблема?

Аз смятам, че ваксинирането и ефективното сваляне на килограми е правилният отговор на този въпрос. Пандемията от COVID-19 ще отмине до есента на 2021 година според прогнозните модели. Но така наречената Епидемия от Болестно Затлъстяване според данни на авторитетни медицински асоциации ще обхване минимум 700 милиона от населението на Земята до 2030 година и предизвикателствата на тази епидемия наистина може да доведат не една и две национални Здравни системи до фалит.

В тази връзка данните от България посочват значителен скок на болестното затлъстяване сред подрастващото поколение, оттам и поява на Захарен Диабет тип 2 при все по-млади хора. Наскоро оперирах пациентка в България на 31 години с болестно затлъстяване и неконтролируем Захарен Диабет тип 2. Само 5 дни след операцията кръвните и захари са в норма и то без прием на лекарства. Това още веднъж подчертава колко ефективна може да е Метаболитната хирургия при правилно подбрани пациенти. За съжаление хората, занимаващи се с управление на здравеопазването у нас все още игнорират този вид хирургия и не инвестират ефективно на практика в здравето на нацията.

 

МБАЛ 'ВИТА'

 

В МБАЛ “ВИТА” през месец януари  се провеждат БЕЗПЛАТНИ профилактични прегледи за пациенти с проблеми с ендокринните жлези и за хора с болестно затлъстяване. Тази инициатива е във връзка с  Профилактичната здравна програма на Болницата и като част от дейностите за промоция на здравето и профилактика на значимите за обществото заболявания.

Програмата включва ежемесечни безплатни прегледи при лекари от различни специалности, по време на които достъп до висококвалифицираните специалисти има всеки записал се гражданин, а също и до нашите групи за взаимопомощ и консултации по разнообразни здравни проблеми, както и семинари, лекции и периодични срещи по обществено-значими здравни проблеми.

Ако имате проблеми с болестното затлъстяване, през този месец нашите специалисти са на Ваше разположение безплатно само след предварителнои записан час. Не е нужно да носите направление от Вашия личен лекар.

Очакваме Ви!

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови