София. COVID зони в ДКЦ-ата и повече пари за медиците на първа линия е решението на засиления натиск в болниците. За укрепване на капацитета на общопрактикуващите лекари са предвидени 5 млн. на месец допълнително на всички общопрактикуващи лекари в България и на всеки общопрактикуващ лекар отделно по 1000 лв. 15 млн. лв. ще бъдат отпуснати допълнително за закупени антигенни тестове. Новите мерки, които управляващите приложат до края на годината, за да обезпечат тази реорганизация са в размер на 80 млн. лв. Те трябва да бъдат гласувани на извънредно заседание на Министерски съвет, което най-вероятно ще се състои утре.
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов уточни на извънреден брифинг в Министерски съвет, че по отношение на диагностотично-консултативните центрове – в София в някои от тях и в по-големите градове в страната, където натискът върху болничната система е изключително голям, ще бъдат разкрити допълнителни COVID зони. „В тези COVID зони ще работят лекар, сестра, лаборант и в тях ще се извършва килничен преглед, тест за COVID, лабораторни изследвания за кръв. По преценка на лекаря и образно изследване на белия дроб. На месец това прави около 3 млн. лв. Екипът, който щеработи там ще получава допълнително към трудовите си възнаграждения по 1000 лв. на човек и допълнително 10 лв. за преминал пациент през тази COVID зона, като тези 10 лв-. се разпределят от управителя на ДКЦ-то върху служителите, които са участвали в процеса за обслужването на пациента, преминал през този център”, обясни министър Ангелов.
Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че очаква още от сряда да започне включването на първите ДКЦ-та, които да са създали нужната организация за COVID звена, където да се преглеждат и изследват пациенти.
Тя изрази надежда с финансовата помощ ДКЦ-ата да отговорят на очакванията на хората и да могат да намалят натискът към болниците. „Пациентите, които личните лекари ще изпращат в тези зони, ще могат да бъдат прегледани и да им бъдат направени изследвания, които да се представят на личния лекар. По негова преценка да се прецени лекуването вкъщи. Там, където се налага болнично лечение, отново през спешна помощ ще се насочват пациентите към болници. Това звено, което на този етап липсваше, се надявам, че ще успеем да го използваме”, допълни Фандъкова.
От ЦСМП – София също изрази очаквания това да подобри ситуацията.
Директорът на ЦСМП – София Георги Гелев даде информация, че към 17.00 ч. 70 случая на коронавирус са били обслужени, а около 100-ина чакат. “Това, което мога да ви кажа от днешното дежурство е, че 21 екипа работят за столицата само за града. Плюс 10 екипа на МВР – 31, плюс 5, които са парадемици и шофьор, т.е. 36 екипа в момента обслужват столицата“, каза още той.
На брифинга обърнаха внимание още, че самоцелното изследване на хора, които нямат симптоматика, е абсолютно ненужно и затормозява системата.
Деница КИТАНОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови