Има много стратегии, които можете да използвате за насърчаване на добрия сън, включително да направите промени в диетата си, тъй като някои храни и напитки имат свойства за насърчаване на съня. Ето 9-те най-добри храни и напитки, които можете да пиете преди лягане, за да подобрите качеството на съня си.

9 храни и напитки преди сън, за да спите по-добре
9 храни и напитки преди сън, за да спите по-добре

Постигането на добър сън е изключително важно за цялостното ви здраве. Това може да намали риска от развитие на някои хронични заболявания, да поддържа мозъка ви здрав и да засили имунната ви система. А за най-добре се смята, ако получавате по 7-9 часа непрекъснат сън всяка вечер. Ето храните, които ще ви помогнат за това.

1. Бадеми

Твърди се, че бадемите могат да помогнат за повишаване на качеството на съня. Това е така, защото бадемите, заедно с няколко други вида ядки, са източник на хормона мелатонин. Мелатонинът регулира вашия вътрешен часовник и сигнализира на тялото ви да се подготви за сън.

 

Бадемите също са отличен източник на магнезий, осигурявайки 19% от дневните ви нужди само за 1 унция. Консумирането на адекватни количества магнезий може да помогне за подобряване на качеството на съня, особено за тези, които страдат от безсъние.

 

Освен това може да помогне за намаляване на нивата на хормона на стреса кортизол, за който е известно, че прекъсва съня.

 

А необходимото количество бадеми за качествен сън е около шепа преди лягане или около 80 гр. 

 

Добави описание

 

 

2. Пуйка

 

Пуйката има няколко свойства, които обясняват защо някои хора се уморяват след като я ядат или смятат, че тя насърчава сънливостта. Пуйката съдържа аминокиселината триптофан, която увеличава производството на мелатонин.

 

Протеинът в пуйката може също да допринесе за способността му да насърчава умората. Има доказателства, че консумацията на умерени количества протеин преди лягане е свързана с по-добро качество на съня, включително по-малко събуждане през цялата нощ.

 

3. Чай от лайка

Чаят от лайка съдържа апигенин. Този антиоксидант се свързва с определени рецептори в мозъка ви, които могат да насърчат сънливостта и да намалят безсънието. Тези, които пият чай от лайка, също имат по-малко симптоми на депресия, което обикновено се свързва с проблеми със съня.

 

4 билки за добър сън >>>

 

4. Киви

Кивито съдържа голямото количество фибри и каротеноидни антиоксиданти, които имат много добър ефект върху качеството ви на сън. Смята се също, че кивито е чудесна храна преди сън, която може да ви помогне да заспите по-бързо и да спите без да се събудждате нощем, защото е богато и на серотонин, който помага за регулирането на цикъла на съня. 

Добави описание

 

Безсъние и сън >>>

 

5. Сок от череши

Сокът от череши е известен с това, че насърчава сънливостта и помага за облекчаването на безсънието. А този ефект на черешовия сок се дължи на високите количества мелатонин, които той съдържа.

 

6. Риба

 

Комбинацията от омега-3 мастни киселини и витамин D, които се съдържат в рибата има потенциал да подобри качеството на съня, тъй като е доказано, че и двете увеличават производството на серотонин. Така че вечеря с риба може да бъде последвана от по-бързо заспиване и по-дълбок и качествен сън. 

 

Добави описание

 

 

7. Орехи

 

Някои изследователи твърдят, че яденето на орехи подобрява качеството на съня, тъй като те са един от най-добрите хранителни източници на мелатонин.

 

Съдържащите се мастни киселини в орехите също може да допринесе за по-добър сън. Те осигуряват алфа-линоленова киселина и омега-3 мастна киселина, които насърчават производството на серотонин.

 

Добави описание

 

8. Чай от пасифлора

Чаят от пасифлора спомага за намаляване на тревожността заради съдържаниетона антиоксиданта апигенин. Апигенинът произвежда успокояващ ефект, като се свързва с определени рецептори в мозъка ви.

Успокояващите свойства на чая от пасифлора могат да насърчат сънливост, така че може да е полезно да го пиете преди лягане.

 

9. Бял ориз

 

Белият ориз е с високо съдържание на въглехидрати. Съдържанието на въглехидрати и липсата на фибри допринасят за високия му гликемичен индекс . Гликемичният индекс е мярка за това колко бързо дадена храна повишава кръвната захар. Предполага се, че яденето на храни с висок ГИ, като бял ориз, поне 1 час преди лягане може да помогне за подобряване на качеството на съня.

 

Добави описание

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови