Стресът е неизбежна част от живота, дори има своите положителни страни, когато е в малки дози. Важно е, обаче, да можете да управлявате стреса, а не той вас.

9 начина да управлявате стреса

Невъзможно е напълно да предотвратим стреса да влезе в живота ни. Жонглирането със сметки и доходи, връзките със съпрузи, родители и деца, както и с нашите работодатели и колеги, могат да предизвикат стрес. Вечерните новини и социалните медии също внасят световен стрес и безпокойство направо в домовете ни.

Добрата новина е, че има неща, които можете да направите, за да намалите ежедневния стрес. Поставянето на грижата за себе си за приоритет не е егоистично, а може да бъде животоспасяващо.

 

Предлагаме ви 10 съвета за управление на стреса:

 

1. Обърнете се хъм духовната си страна

Докоснете се до духовното си ядро, независимо дали става въпрос за молитва, медитация или отделяне на време, за да си поемете дъх чрез спорт или любимо хоби.

 

Стрес! Кои са 10-те сигнала, които ви предупреждават? >>>

 

2. Починете си от социланите медии

Социалните медии ни помагат да изградим връзки, но могат да бъдат и токсични. Изключете щепсела, когато се чувствате съкрушени.

 

Добави описание

 

3. Правете редовни упражнения

Само 30 минути на ден умерени упражнения наистина могат да ви помогнат да управлявате начина, по който тялото ви обработва стреса. Независимо дали бягате, ходите, практикувате йога или пилатес или вдигате леки тежести, намерете малко спокойствие в движението.

 

4. Слушайте музика

Направете музикален плейлист, който ви помага да се чувствате спокойни, и такъв, който ви кара да искате да танцувате. Музиката може да бъде основен инструмент за управление на стреса.

 

13 храни срещу стрес >>>

 

5. Подобрете съня си

Ако имате проблеми със заспиването, опитайте да добавите някои техники за релаксация, като дихателни упражнения, към нощната си рутина.

Липсата на сън може да влоши реакцията на тялото ви към стреса и да ви направи лабилни и неспособни да се справите с напрегнати ситуации. Сънят ви трябва да е около 7-8 часа, като преди сън избягвайте лаптопи, телевизори и теефони, за да може сънят ви да бъде качествен и отпочиващ.

 

6. Обърнете внимание какво ядете

Когато хората са подложени на стрес, редовно залитат към нездравословни и сладки храни, преяждат и прекаляват с алкохола. Всичко това, обаче, води до временно усещане за задоволство и спокойствие. Но в дългосрочен план некачествената храна може да ви изиграе лоша шега, що се отнася до стреса и това как реагирате на него. 

 

Природна рецепта срещу стрес и безпокойство >>>

Добави описание

7. Забави темпото

Да бъдеш зает не винаги е здравословно, или дори необходимо. Справянето с всичко сами и скорострелно само увеличава адреналина и стреса. Решете какво наистина е спешно и кое не. 

 

8. Кажете “Не”

Границите са от съществено значение при управлението на стреса. Засипваме се с големи и малки задачи в желанието си да огреем навсякъде и да угодим на всеки. Това обаче ви претоварва и стресира. Така се научете да казвате “Не”. Поставянето на граници е важна част от защитата на вашето здраве.

 

9. Не се страхувайте да помолите за помощ

Хората често се чувстват така, сякаш трябва да се справят с всичко сами – дори когато са под голям стрес. Обадете се на приятел или член на семейството и помолете за помощ, когато имате нужда от нея. Понякога помощта е просто това да имаш с кого да говориш. 

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови