Как да разпознаем симптомите на инфаркта при жените и какво да направим?

8-те симптома за инфаркт, които жените често пропускат
 © Сн.: iStock.com

В масовите представи инфарктът е по-често срещан сред мъжете, отколкото при жените. Това обаче е напълно погрешно схващане. След менопаузата и под въздействието на хормоналния дисбаланс, рискът от сърдечен удар при жените рязко се увеличава. Според последните проучвания смъртността при дамите в резултат на инфаркт е нараснала. Причината за инфаркта при жените е почти същата като при мъжете: забързан ритъм на живот, ежедневно натоварване, стрес… Проблемът е, че дамите са много по-концентрирани върху своята кариера и се отдават максимално, тъй като по правило те много по-трудно от мъжете получават висок пост, повишение на заплатата и т.н. Затова и при тях натоварването и стресът са много по-големи.

Има обаче няколко сигнала, които предшестват инфаркта и могат да дадат знак, че нещо в организма не е наред и се налага спешно да бъде направена промяна и/или потърсена специализирана помощ, за да бъде избегнат рискът. 

 

1. Болка в гърдите

Това е класически симптом и при двата пола. Може да се усети като обикновен дискомфорт или да се почувства като силна болка в средата на гръдния кош. Във втория случай болката започва зад гръдната кост и може да се разпростре към лявата ръка, но също така и до рамото и челюстта. Въпреки това, според различни проучвания, този сигнал засяга 1 на всеки 10 случая при жените, така че конкретно при дамите не е сред най-често срещаните симптоми.

 

 

2. Сърцебиене или аритмия

Учестеният или неравномерен сърдечен ритъм (стига да не са свързани със силни емоции), почти винаги издават, че има някакъв проблем със сърцето. Не е задължително да бъде инфаркт, но налага консултация със специалист. Аритмията например може да се дължи на различни причини, но също така е симптом на предстоящ инфаркт или знак за дилатация на сърцето (разширяване на сърдечните камери), причинени от твърде високо кръвно налягане. Ако не се лекува, аритмията може да доведе и до летален изход.

 

3. Болка в областта на шията, раменете и гърба

Усеща се като болка в костите. Причината може да бъде и остеопороза, което е доста често срещано женско заболяване. Но ако е придружена с безпричинна умора и световъртеж, това може да е и симптом на инфаркт. Болката в гърба като цяло се среща по-често сред мъжете, но не е изключена и при жените. 

 

4. Проблеми с храносмилането

Тежест, гадене, стомашно разстройство… Да, така изглеждат и някои вируси или грип, освен това може да е причинено и от болка, свързана със стомашен рефлукс. Но ако състоянието е придружено с много силна умора и студена пот, може да означава сърдечен удар. Киселините и затрудненото храносмилане всъщност се дължат на затруднено кръвообращение в коремната област, което може да е знак за неефективно действие на сърцето.

 

 

5. Затруднено дишане 

Това е един от най-честите симптоми на инфаркт при жените. Това показва, че има проблеми със сърцето. Може да е съпътствано от безпричинна и лесна уморяемост. В повечето случаи се дължи на пълно или частично запушване на една или повече коронарни артерии.

 

6. Кашлица

Упоритата кашлица, без видима причина, е знак, че в белите дробове се е събрала много течност. Ако при кашлица има и следи от кръв, то незабавно трябва да потърсите спешна медицинска помощ, защото може да става дума за сърдечна недостатъчност и опасност от инфаркт.

 

7. Необичайна умора

Симптомите, изброени по-горе, често се придружават от необичайна обща умора и отпадналост (стига да не са причинени от ежедневните дейности или твърде малко сън). Хроничната умора при жените е често срещано заболяване, което може да се лекува. Но ако изкачването на стълбите и обикновената разходка започнат да ви затрудняват, то е добре да потърсите консултация със специалист.

 

8. Замаяност

Студената пот, придружена от чувство на замаяност, са симптоми, които не бива да се подценяват. Ако освен тях се появява и някой от другите описани вече симптоми, то е желателно да потърсите бързо лекарска помощ.

 

Как да реагирате в случай на инфаркт?

Ако подозирате, че сте получили инфаркт, то неотложно трябва да се обадите на бърза помощ. Особено ако симптомите не отминават в рамките на 5-10 минути. За съжаление, понякога индикациите не са така ясни и често биват пренебрегвани, което може да се окаже фатално.

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови