Понякога паметта изневерява на всеки от нас. Разбира се, има хора които по принцип забравят по-често, отколкото други. Възрастовият фактор също оказва значение, защото традиционно с напредване на възрастта хората започват да забравят все повече. За щастие, има начини да поддържате паметта си – научете кои са те.

8 съвета как да подобрите паметта си

Паметта може да бъде непостоянна. Когато човек е млад, на него му е много по-лесно да си спомня всичко с точност. С напредването на възрастта пък е естествено човек да започне да забравя повече. Някои травматични или стресови ситуации също могат да окажат негативно влияние върху паметта. Всички „отклонения“, които не засягат качеството на живот на човек, могат да бъдат приети за нормални. Но все пак – кой не иска да имат по-добра памет? Вижте 8 съвета, с които може да подобрите своята памет:

Редовни упражнения

Да, редовните физически упражнения могат да окажат положително влияние върху вашата памет. Например, аеробните упражнения увеличават размера на хипокампуса – зоната на мозъка, отговорна за вербалната памет и ученето. Освен това редовните упражнения могат да предпазят от потенциални здравословни проблеми, които могат да влошат паметта.

15 храни за по-добра памет >>>

Тренирайте мозъка си

Погледнете на мозъка като на всеки друг мускул във вашето тяло. Трябва да го тренирате, за да го поддържате в добра форма. Разбира се, не мислете, че всеки ден трябва да учите нови неща. Може да тренирате мозъка си дори с различни игри. Важното е да го правите всеки ден, за да стимулирате паметта си.

Намалете захарта

Имайте предвид, че храната, която ядете, може да окаже влияние върху вашата памет. Най-големият вредител се явява захарта. Според проучвания хората, консумиращи голямо количество захар, имат проблеми със запомнянето на неща и са изложени на повишен риск от деменция.

Добави описание

Визуализирайте

Един от най-добрите начини да подобрите вашата памет, е като визуализирате това, което искате да научите или запомните. Използвайте въображението си и създайте сами картина в съзнанието си. Смята се, че човешкият мозък по-лесно си спомня картини, отколкото думи.

Повтаряйте неща

Когато човешкият мозък започва да обработва информация, тя първо отива в краткосрочната памет. Краткосрочната памет обаче е временна. Ето защо, за да запомните нещо добре, вие трябва отново да си припомните това, което искате да запомните. Колкото повече мислите за това, говорите за това, пишете за това или пък го визуализирате, толкова по-добре ще го запомните. По този начин желаната информация вече ще се прехвърли в дългосрочната памет.

Пишете на лист, вместо на компютър

Когато пишете на лист, използвате различни психични процеси. Това е така, тъй като писането на лист изисква повече от вашето внимание, а и е една идея по-бавно от въвеждането на думи в дадено устройство. 

Добави описание

Спете достатъчно

Паметта няма да функционира правилно, ако сте уморени. Понякога липсата на достатъчно сън може да навреди на паметта трайно. Докато човек спи, краткосрочните спомени се прехвърлят в дългосрочната памет.  Сънят също така помага за консолидиране на вашата процедурна памет (как да правите нещата) с вашата декларативна памет (припомняне на неща). За целта обаче е необходим дълбок сън.

Грижете се за психическото си здраве

Вашето психическо състояние оказва огромно влияние върху паметта ви. Депресията е един от основните психични проблеми, които могат да повлияят негативно върху паметта.

Прочетете още:

5 съвета за по-добра памет

Деменция или просто лоша памет?

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови