Гаденето и повръщането не винаги са симптом на заболяване. Понякога те са просто реакция на организма към други дразнители. Ето какво може да ви причини гадене и повръщане.

8 неща, от които може да ви се гади
8 неща, от които може да ви се гади

Хранително натравяне 

Ако сте консумирали твърде мазна и тежка храна, развалена храна, твърде голямо количество е напълно възможно не след дълго да повърнете. Обичайно това се случва еднократно или няколко пъти, но в много кратък период. 

Хранителна алергия

Непоносимостта към някои храни и консумацията им често води до гадене. Ако то е съпроводено също и с диария, както и кожни обриви и дори проблеми с дишането, то може би наистина сте отключили някоя хранителна алергия, за която дори и не сте предполагали до този момент. 

5 най-чести случаи на хранителна непоносимост >>>

Мозъчно сътресение

На всеки се случва да падне, особено на децата, но падането с удар по главата понякога може да доведе до мозъчно сътресение. Ако в рамките на 1-2 часа след удара на главата повърнете еднократно или дори няколко пъти, е съвсем възможно това да се дължи на мозъчно сътресение. То обичайно е съпроводено и със сънливост и замъглено зрение. 

10 вида главоболие и как да се справим с тях >>>

 

8 неща, от които може да ви се гади

 

Главоболие

Твърде силното и продължително главоболие също може да предизвика повръщане. В тези случаи мнозина си мислят, че се разболяват, но причината е само и единствено в силната мигрена. 

Стрес

Стресът често се отразява на стомаха и може да предизвика гадене и повръщане, заедно с липса на апетит, главоболие и т.н. Притеснението преди интервю за работа, изпит и други важни събития в живота ви може бързо да изпразни стомаха ви, като причината е хормоналния дисбаланс в организма ви, причинен от стреса. 

Морска болест

Това е най-безобидната причина за повръщането. Мнозина страдат от това състояние и преди всяко пътуване с кола, автобус или кораб, приемат хапчета/капки против гадене и повръщане.

Морска болест – как да я преборите? >>>

Бременност

Дори и да не знаете, че сте бременна, първите дни от бременността се характеризират именно с необичайно повръщане, а също и непоносимост към иначе любими ваши миризми и вкусове. 

Сутрешното гадене през бременността >>>

Лекарства

Ако сте започнали прием на нови лекарства и започне необичайно повръщане, то може да е просто страничен ефект. Прочетете внимателно листовката на лекарството и частта с нежеланите странични ефекти, а също се консултирайте и с лекаря, който ви е назначил това лекарство. 

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови