Самоувереността е едно от най-ценните качества, които трябва да притежава всеки човек. Понякога подкопаването на самоувереността не идва отвън, а е дело на самият човек – без изобщо той да си дава сметка за това. Вижте какво трябва да избягвате, защото по този начин намалявате своята самоувереност.

8 неща, които подкопават вашата самоувереност
 © iStock

Определяте ли себе си за уверен човек или използвате негативни модели на мислене, за да определите кой сте? Ако отговорите положително на второто твърдение, бъдете внимателни, защото това е път, който ще ви доведе до по-дълбока неувереност във вас самите. Добрата новина е, че може да изградите увереността си точно както може да тренирате изграждането на мускулите си. Как? Като избягвате нещата, които подкопават вашата самоувереност.

Всъщност изграждането на самоувереността започва още в ранните детски години. Децата се раждат с неутрално чувство за себе си. Ролята на родителите и техният метод на възпитание оказват влияние върху личността на човек в зряла възраст, което може да бъде както положително, така и отрицателно.

8 неща, които подкопават вашата самоувереност:

Негативна атмосфера

Да бъдете в постоянно негативна атмосфера е като да стоите в стая с ниско съдържание на кислород – в началото няма да усещате голям дискомфорт, но след това дишането ви определено ще се затрудни. Негативността е силно „заразна“. Ако в обкръжението си имате хора, които винаги ви карат да се чувствате зле и са твърде критични към вас, замислете се дали може да промените това.

Чувствате се ощетени

Самосъжалението и дребнавата завист могат да създадат негативни мисловни модели, които да подкопаят вашето самочувствие. Може да започнете да мислите, че вие не сте достатъчно добри, успешни, талантливи и(ли) че имате лош късмет. Не се сравнявайте с другите по отношение на материални придобивки, защото това само ще намали от вашата увереност.

Добави описание

Постоянно премисляне

Ако имате навика постоянно да премисляте какво сте казали, как се е разиграла дадена ситуация и какво решение сте взели, това само ви създава допълнителен стрес. Разбира се, полезно е човек да разсъждава върху това, което преживява, но не и да се обсебва от него. Вярвайте повече в себе си и в своите правилни решения и реакции, защото по този начин ще изградите повече самоувереност.

Грешен език на тялото

Понякога езикът на тялото може да говори повече за вас, отколкото думите, които казвате. За да показвате себе си като самоуверен човек, трябва да имате изправена стойка и да използвате отворен и приятелски език на тялото. По този начин не само останалите ще ви възприемат по-добре, но и вие самите ще се чувствате по-уверени.

Живеете в миналото

Мисленето за миналото може да бъде особено вредно, ако непрекъснато размишлявате над болезнени спомени. Това подкопава вашето самочувствие и може да изпълни живота ви със съмнение, болка, негодувание и депресия. Вземете уроците от миналото, но живейте в настоящето.

Вижте още по темата: 6 начина да спрете да живеете в миналото >>>

Добави описание

Съсредоточавате се върху грешките и недостатъците си

Не съществува перфектен човек, който да не допуска грешки. Не намалявайте своята увереност с постоянно обмисляне на грешките и недостатъците си. Бъдете по-добри към себе си, като разбира се, се стремите постоянно да се развивате.

Не сте благодарни

Благодарността е предшественик на самоувереността и лъчезарната личност. Кога за последен път изпитахте благодарност за нещата в живота си? Когато се съсредоточавате върху положителното, вие се чувствате много по-щастливи и сигурни в себе си.

Страхът взема превес

Да бъдеш смел не означава да не се страхуваш, а да действаш, въпреки че те е страх. Ако при вас преобладава нагласата за поражение, това определено подкопава самоувереността ви и привлича повече негативизъм във вашия живот.

Прочетете още:

5 неща, които се променят, когато започнете да вярвате в себе си

Как да се научите да поставяте граници?

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови