Освен възрастта, здравето на очите ви зависи в огромна степен от начина на живот и навиците ви. Ето няколко често срещани причини за влошаване на зрението дори и в ранна възраст.

8 неща, които могат да увредят зрението ви
8 неща, които могат да увредят зрението ви

1. Не носите слънчеви очила

Те не са само моден аксесоар, а средство, което да предпазва очите ви от вредните слънчеви лъчи. UV лъчите могат сериозно да увредят ретината, което да влоши зрението ви, така че, когато купувате слънчеви очила, трябва да сте сигурни в качеството им и в наличието на защита срещу UV лъчението. 

2. Пушите

Статистиката показва, че при пушачите проблемите със зрението започват в много по-ранна възраст.

Катаракта? Не чакайте “пердето” да узрее! >>>

3. Използвате грим с изтекъл срок на годност

Некачественият грим или грим с изтекъл срок на годност може да раздразни очите, да предизвика възпаление, което пък да увреди зрението ви. Ето защо не използвайте гримовете си повече от три до шест месеца, за да избегнете евентуални очни инфекции и други проблеми. 

4. Триете очите си 

Така разпространявате мръсотия и бактерии върху очите си, които могат да причинят инфекция, съпроводена от зачервяване и сърбеж в очите. Не винаги, но понякога това може да доведе до трайно увреждане на роговицата. 

5. Носите стари контактни лещи

Има еднократни контактни лещи, които обаче буквално трябва да сложите само веднъж и после да ги изхвърлите. Има и такива за многократна употреба, но е важно да се почистват по правилен начин. Но дори и многократните лещи трябва да се сменят на няколко седмици. В случай, че носите стари контактни лещи шансът да развиете очна инфекция е много голям. Важно правило е и да не спите с контактни лещи, защото това също може да увреди очите ви.

Контактни лещи или очила? >>>

Добави описание

6. Прекалявате с телефона и компютъра

Продължителното взиране в екрана води до драстично намаляване на миганията, което изсушава очната лигавица, а това пък води до замъглено зрение, усещане за парене, сърбеж в очите, сухота и умора. Има и все повече доказателства, че взирането в екрана може да доведе до необратимо увреждане на ретината и дори може да повиши процента на късогледство в световен мащаб.

Какво се случва с очите ви, ако прекалявате с телефона и лаптопа? >>>

7. Използвате капки за очи

Ако очите ви са зачервени или пък страдате от сухота в очите, навярно вече сте опитали да решите проблема с капки за очи. Когато, обаче, не са изписани от лекар спрямо вашето състояние, капките могат да причинят повече проблеми, отколкото може да предположите. 

Добави описание

8. Не използвате защитни очила

Ако работите с химикали или други опасни за здравето вещества, е хубаво да използвате защитни очила, за да предпазите ретината си от увреждане. Защитните очила са дори препоръчителни за домашна употреба при чистене на банята, кухнята, прозорците със силни препарати, които могат да попаднат в очите ви. 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови