Сънищата могат да бъдат контролирани поне до степен, в която да сънувате не лоши, а хубави неща. Ето 8 неща, които могат да повлияят на съня ви.

8 неща, които влияят на сънищата ви

 

 

Малкото часове сън

 

Недоспиването може да провокира сънищата ви. Лишаването от сън за една или две нощи (или повече) може да направи части от мозъка ви много по-активни, когато най-накрая влезете в REM сън. Вероятно ще имате по-ярки сънища, ако сте имали няколко неспокойни нощи. Освен това е и по-вероятно да запомните тези сънища.

 

Бременност 

 

Бременността също е катализатор за ярки сънища. Повишеното производство на хормони влияе върху начина, по който мозъкът ви обработва мислите и емоциите. Това често води до сънища, които могат да ви събудят, и сънища, които ще запомните.

 

 

 

Депресия

 

Разстройства на психичното здраве като депресия и тревожност, както и биполярно разстройство и други състояния, свързани с настроението, могат да предизвикат интензивни и понякога смущаващи или негативни сънища и кошмари. Лекарствата за тези състояния, включително антидепресанти и антипсихотици, също са свързани с по-висок риск от кошмари.

 

 

Храни

 

Ако сте консумирали твърде тежки или твърде много храни през деня и се чувствате преяли, това може да влоши съня ви, да го направи по-лек и по-дълго време да сте в REM фаза. Когато на стомахът ви е тежко шансът да сънувате негативни сънища е по-голям, а също е и по-вероятно да запомните тези сънища и дори да се събудоте от тях. 

 

 

Добави описание

 

Физическа активност

 

Точно както краткият сън или липсата на сън водят до ярки и интензивни сънища, така и спокойният и дълбок сън е лишен от сънища или по-точно те са приятни, няма да ви събудят и няма и да си ги спомняте. Един добър начин да спите по-добре е да тренирате сутрин. Бягането или друга кардио тренировка преди обяд помага да заспите по-бързо вечерта и да спите по-дълбоко. Обичайно това е причината спортистите да имат много кратки фази на REM сън. 

 

Стрес

 

Стресът, проблемите от деня, гневът са все негативни емоции, които карат мозъка ви да работи на пълни обороти, дори и когато спите. Това често е причина да спите неспокойно, да сънувате неприятни сънища, да се събуждате и т.н. 

 

Неудобно легло

 

Ако матракът ви е прекалено твърд или мек, ако скърца и ви събужда или пък нещо друго в мятото, където спите, не ви е комфортно, това може да е причина да се въртите много нощно време, да се будите и да изпадате многократно в REM фаза на сън. Съответно и при такъв неспокоен сън сънищата ви също е много вероятно да бъдат неприятни. 

 

Алкохол

 

Навярно ви се струва, че алкохолът дори може да помогне на съня ви, но грешите. Той може да ви помогне да заспите много бързо, но дълбокият ви сън ще трае само около два часа, след което шансът да се будите често и да спите леко и неспокойно е много голям. Алкохолът ви прави неспокойни, откъде идват и неприятните сънища през нощта. 

 

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови