Понякога е нужно много мъничко, за да подобрите концентрацията, паметта и бързата мисъл. Така наречените ноотропи се справят чудесно в тази посока. Ето какво трябва да знаете за тях.

8 натурални ноотропи (мозъчни стимулатори)
8 натурални ноотропи (мозъчни стимулатори)

Какво са ноотропите?

Ноотропите са психотропни вещества, които подобряват мозъчната фунция. Ноотропните лекарства са широко използвани в неврологията и се изписват при намалена работоспособност, липса на концентрация, проблеми със съня.

Ноотропите също помагат за по-лесното усвояване на учебен материал и справяне със стреса по време на изпити, което пък води и до по-добро представяне. Ето защо ноотропите са познати още и под наименованието “интелигентни лекарства”.

Но с тях шега не бива и трябва да имате основателна причина да ви бъдат изписани. Но пък може да се възползвате от натуралните ноотропни съединения, които се намират в редица напитки:

Добави описание

1. Кафе

Кафето е може би най-широко консумираната ноотропна напитка. Според едно проучване кофеинът може да подобри фокуса, бдителността, времето за реакция и паметта, ако се приема в дози между 1-3 чаши кафе на ден. Кафето също може да ви предпази от Алцхаймер. 

Диета за предпазване от болестта на Алцхаймер >>>

2. Зелен чай

 

Съдържанието на кофеин в зеления чай е много по-ниско от това на кафето. И все пак той може да се похвали с две обещаващи ноотропни съединения – Л-теанин и епигалокатехин галат (EGCG). Зеленият чай има релаксиращ ефект, като в същото време е способен да подобри вниманието и паметта ви. 

 

3. Комбуча

 

Комбуча е е ферментирала напитка, обикновено приготвена от зелен или черен чай, плюс плодове или растителни продукти. Справя се чудесно с безсънието и проблемите с паметта. 

 

4. Портокалов сок

 

Портокаловият сок е богат на витамин С, като 1 чаша (250 ml) осигурява 93% от необходимия дневен прием на този витамин. А това, което може би не знаете е, че витамин С има много добри невропротективни ползи. Хората, които приемат повече витамин С, имат по-добра памет, внимание , бърза мисъл и реч.

 

5. Златно мляко или чай от куркума

 

Куркумата съдържа антиоксидантът куркумин, който има стимулиращо мозъка действие, а също е и добра превенция срещу Алцхаймер. 

 

Добави описание

 

6. Адаптогенови напитки

 

Адаптогените са храни и билки, които могат да помогнат на тялото ви да се адаптира към стреса, като по този начин подобряват мозъчната функция и намаляват умората.

 

Много от адаптогеновите напитки се приготвят със сушени гъби, ашваганда или корен от мака.

7. Чай от гинко билоба

Основното действие на гинко билоба е, че засилва кръвообращението и има съдоразширяващо действие. Увеличава работоспособността и издържливостта на хората, които извършват умствен труд. Действа като антиоксидант и неутрализира свободните радикали. Добро помощно средство е за всички заболявания на нервната система.

8. Кефир (Тибетска гъба)

Подобно на комбуча, кефирът е ферментирала напитка, пълна с пробиотици. Той обаче се прави от ферментирало мляко, а не от чай.

Тибетската гъба подобрява обмяната на веществата в организма, паметта и вниманието, намалява телесното тегло, забавя процеса на стареене на клеткитеТибетската гъба има успокояващ ефект и успешно лекува безсъние, депресия и заболявания на нервна почва.

Добави описание

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови