Грижата за зъбите не включва само миенето им сутрин и вечер. Използването на вода за уста и конец за зъби, както и хигиената на езика също са сред правила, които трябва да спазвате, за да имате здрави зъби. Вижте кои са 8-те най-важни съвета в грижата за зъбите.

8 златни правила за здрави зъби
 © iStock

1. Мийте зъбите си 2 пъти дневно

Ще започнем с най-очевидния съвет – миенето на зъбите. Заради храната, напитките и дори собствената ви слюнка по зъбите се натрупва плака. Тя трябва да се отстрани както след като се събудите, така и преди лягане. Старите хора казват, че сутрин зъбите се мият от възпитание, а вечер за здраве. Въпреки това проучвания по цял свят показват, че повечето хора пропускат вечерното миене на зъби.

Д-р Николай Шарков: Едва 30% от българите си мият зъбите >>>

миене на зъбите вечер

 

2. Чистенето с конец е задължително

Чистенето с конец е точно толкова важно за здрави зъби, колкото и миенето с четка и паста. Конецът отстранява плака и бактерии от междузъбните пространства. Почистването с конец за зъби трябва да се прави поне веднъж дневно. Може и да ви се струва сложно, но онлайн ще откриете много видеа, които нагледно показват техниката за правилно използване на конец.

Вземете конец за зъби, препоръчан от вашия зъболекар. Ако зъбите са гъсто разположени, използвайте конец с восък. Конецът се навива на двата средни пръста, а движенията се контролират с палеца на едната и показалеца на другата ръка. Добре е всяко междузъбно пространство да се почисти 2-3 пъти, за да е сигурно, че сте отстранили всичко. Особено през първите месеци, когато тепърва ще усвоявате “техниката”. Конецът трябва съвсем нежно и внимателно да влезе малко под линията венеца, без да причинява болка, и да се изтегли нагоре. Никога не забравяйте да почистите с конец и кътните зъби.

чистене с конец

 

3. Използвайте вода за уста

Водата за уста има също толкова важна роля в грижата за устната хигиена, колкото и останалите продукти. Тя се грижи за венците, намалява образуването на плака и натрупването на зъбен камък и намалява риска от образуване на кариеси.

Кървящи венци – 5 възможни причини >>>

7 природни средства при гингивит >>>

Пародонтоза – симптоми и лечение >>>

Препоръчително е да се консултирате с вашия зъболекар каква вода за уста да използвате. Добре е водата за уста да се използва около 15-20 минути след измиването на зъбите с паста. Защо? За да има възможност и пастата за зъби да подейства благотворно. Задържайте водата за уста поне 20-30 секунди в устата, като се стараете да достигне всяко кътче. Не изплаквайте устата освен ако на опаковката не е указано да го правите. Изплакването намалява полезното действие на водата за уста.

 

4. Ходете на зъболекар 2 пъти годишно

Профилактиката е ключова и е препоръчително да ходите на зъболекар 2 пъти годишно. Така има по-голям шанс да излекувате кариес в самото начало или да уловите друг проблем. Мнозина изпитват страх от ходенето на зъболекар, но истината е, че избягването на проблема няма да доведе до изчезването му. Намерете зъболекар, на когото имате доверие и чийто подход ви допада. Ако се страхувате, обяснете това още в началото на консултацията и при нужда, не се колебайте да поискате упойка.

профилактичен преглед , зъболекар, съвети за здрави зъби

 

5. Почиствайте езика – и сутрин, и вечер

Грижата за езика често е подценявана. Почистването му се случва най-вече, за да се премахне лошия дъх. На езика обаче има цяла армия от бактерии, които трябва да се почистят. Можете да почиствате с обратната страна на четката. Много четки вече имат релеф или гумирана добавка, с която да се почисти езика. Има и специални уреди за почистване на езика, които да използвате.

Почистване на езика – защо е полезно? >>>

Жабурене с олио – полезно за здравето и красотата >>>

Според Аюрведа езикът трябва да се почиства сутрин, веднага след ставане, преди дори да сте пили вода. Нощем, докато спите, по повърхността му се отделят токсини, които трябва да се премахнат, за да не се върнат обратно в тялото.

почистване на езика

 

6. Намалете сладките храни

Сладките храни са сред най-големите врагове на здравите зъби и една от основните причини за поява на кариеси. Сладкото разрушава емайла и така намалява естествената защита, която тялото е осигурило за усмивката. Макар да е трудно да се изключат изцяло от менюто, ограничаването на сладките храни със сигурност ще направи зъбите ви по-здрави.

 

7. Пийте вода след всяко хранене

Водата остава най-полезната напитка за тялото. Макар да не осигурява 100% защита, пиенето на няколко глътки вода след всяко хранене помага за отстраняване на хранителни остатъци между зъбите и в някои кътчета на устата. 

Пиенето на вода след кафе и дори след безалкохолно също може да намали вредните ефекти от тези напитки.

 

8. Сменяйте четката за зъби на 3 месеца

Колкото и добре да се грижите за четката си за зъби, по влакната се натрупват бактерии. Може да се окаже, че по четката ви има повече бактерии, отколкото в устата. Затова трябва да сменяте четката си на всеки 3 месеца. Освен това, поне веднъж седмично, можете да я заливате с вряла вода, за по-дълбоко почистване.

Почистване на зъбен камък – какво трябва да знаете >>>

След почистване на зъбен камък и полиране, както и след избелване, също е добре да се вземе нова четка за зъби. Ако зъбите ви не идеално подредени, помолете зъболекаря си за съвет, дали да използвате интердентална четка за зъби. Тя ще улесни почистването на места, до които обикновената не достига.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови