Каквото и да се е случвало досега, когато сте били изправени пред важни решение или стъпки в живота, какъвто и да е бил подходът ви, колкото и неуспешен да е бил резултатът, това не ви прави човек с лош късмет. Добрият късмет е въпрос на правилна тактика.

7 тактики за добър късмет
 © iStock.com, Колаж: Розали

Не позволявайте на натрупания отрицателен опит да ви тормози

Да, вероятно когато се изправяте пред нещо, което вече е стояло като предизвикателство пред вас, имате едно наум, че не се справяте с това. И тази мисъл обърква мислите и действията ви и с лекота повтаряте провала. Разумният подход е следният: опитайте да поставите този отрицателен опит в нова, позитивна рамка. Кажете си, че при подобни обстоятелства вече знаете как да подходите правилно – така собственият ви мозък ще се настрои по друг начин и наистина ще се справите по-успешно.

 Движете се!

Доказано е, че това помага при трудности. Физическите упражнения освобождават ендорфини и качват настроението, като неутрализират ефекта от хормоните на стреса. Понякога е достатъчно само да отделите няколко минути на дълбоко дишане или да се поразтегнете на работното място – ефектът е поразителен.

 

Погрижете се за спокойствието  и вдъхновението си

Как? Като отделяте поне веднъж в силно натоварената седмица време за разходка сред природата – зеленината действа успокояващо и едновременно с това ни прави пo-издръжливи. Ако нямате време, то поне си позволете едно растение в саксия на работното място – освен че действа освежаващо с визията си, то отделя кислород и ще ви помогне да се справяте лесно с умората, а тя е най-големият враг.

 Приемайте с хумор дори  мрачните неща

Изследвания показват, че когато хората приемат негативните ситуации от комичната страна, това им помага да се справят и да не трупат гняв. Ако не успявате да откриете смешната страна, то поне се насладете на някаква комедия – смехът е прекрасно средство срещу напрежението, защото предизвиква отделяне на ендорфини. И ви настройва да приемате всичко с повече лекота.

  

Открийте правилния начин да се мотивирате

Защо някои хора се сриват от ударите на съдбата, а други успяват да се справят и да изплуват, за да продължат нататък? Онези, които позволяват на всяка неприятност да ги потапя в отчаяние, всъщност са установили, че позицията на жертва е изгодна. Те получават нещо от това – внимание или дори финансова подкрепа. Но това не е печеливша, а по-скоро примиренческа позиция. Така че: обградете се с позитивни, успяващи хора, които да настройват и вас положително – с вяра, че ще успеете, и с разумни подходи – така, че наистина да го правите.

 

Помнете: неуспехите са временни

Именно нагласата ни да приемаме неудачите като трайни е причината да продължаваме да не се справяме с предизвикателствата. Това е разликата между песимистите и оптимистите: едните приемат всичко крайно, а другите си дават сметка, че нещо в този случай е попречило, и не търсят генерални обяснения, не се самообвиняват, не си слагат етикет „имам лош късмет”. Така че – ползвайте стратегията на оптимиста: нищо не е безвъзвратно, никой неуспех не слага отпечатък върху живота ви по принцип. 

Бъдете по-позитивни

Проучвания сочат това като най-удачния начин да се справяме с всякакви ситуации: достатъчно е да съумявате да се настройвате предварително по-позитивно – така по-лесно ще намирате добрите решения и ще ви върви. Ако не успеете и все пак навлезете в период на тревоги заради проблеми, то е добре да прекарате известно време с приятели или направете нещо, което ви зарежда – няма значение дали ще е йога, или ще създадете нещо красиво и полезно с ръцете си.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови