Спалнята е стаята в дома, която трябва да е “най-здравословна”, защото там се възстановяваме психически и физически в края на деня. Но как да подобрим атмосферата в спалнята? Вижте 7 съвета как да направите спалнята по-здравословно място?

7 съвета как да направите спалнята по-здравословно място
 © iStock

1. Кажете “НЕ” на технологиите

Технологиите стимулират мозъка и пречат на пълноценния сън. Освен това е препоръчително да се отдадете на време без тях поне час преди лягане. Това ще улесни заспиването и ще подобри качеството на съня.

Има и други проучвания, които изследват връзката между телевизора и пълноценния сексуален живот. Смята се, че ако в спалнята няма телевизор партньорите се радват по-често на редовен и качествен секс в сравнение с двойките, в чиято спалня има телевизор.

 

2. Сведете до минимум текстила

Текстилът задържа прах и прави спалнята по-нездравословна. За да промените това, сведете до минимум текстилните изделия в стаята. Има елементи от декора и интериора, от които имате нужда – килимът, шалтето и завесите например. Но може да се лишите от декоративните възглавници или плюшените играчки.

ВНИМАНИЕ!

Победете домашния прах с тези съвети! >>>>

За да е спалнята по-здравословна, редовно изтупвайте завивките и възглавниците, грижете се за чистотата на матрака, сменяйте редовно чаршафите и почиствайте пода и повърхностите с парцал.

минималистична спалня

 

3. Сложете плътни завеси

Сънят дава възможност на тялото и ума да си отпочинат и да се възстановят. За да направите спалнята си по-здравословна, сложете плътни завеси. Такива, които да “донесат” пълен мрак в помещението. Трябва да блокират уличните светлини и слънцето. Когато спите на тъмно, тялото произвежда повече мелатонин. Секрецията на мелатонин  влияе и регулира цикъла на съня. Тъмните завеси са особено важни, ако работите на смени или имате необичаен цикъл на съня

 

4. Грижете се редовно за матрака

Грижата за матрака е особено важна, защото с времето неподдържаният матрак може да се превърне в източник на микроби. Ето и няколко съвета, с които да поддържате матрака.

 • Купете си модел с перящ калъф.
 • За подсилена хигиена, сложете покривало между калъфа и чаршафа.
 • Обръщайте редовно матрака освен ако в инструкциите не е описано друго.
 • Старайте се поне веднъж на няколко месеца да сваляте калъфа и да оставите матрака да “диша”. Същото е добре да направите, когато получите нов матрак. Ако имате възможност да го изнесете на слънце отвън, още по-добре.
 • Още полезни съвети за грижата за матрака ще откриете <ТУК>

почистване на матрак

 

5. Сложете правилните растения

Цветята могат да са нещо повече от декор. Има видове саксийни растения, които пречистват въздуха в спалнята. Освен това, проучвания показват, че цветята намаляват стреса. Ето и някои от растенията, подходящи за спалнята:

 • лавандула
 • фикус
 • палма Арека
 • папрат
 • сансевиера
 • драцена
 • дифенбахия
 • розмарин
 • спатифилум

Кои са цветята, които пречистват въздуха у дома >>>

5 растения в спалнята за по-добър сън >>>

 

6. Понижете градусите

Дори да предпочитате високите градуси и винаги да ви е студено, трябва да поддържате спалнята хладна. Спането на твърде топло пречи на естествената терморегулация на тялото и води до умора. 

Идеалната температура за спалнята е между 18 и 19 градуса

За да направите спалнята по-здравословна, проветрявайте преди лягане, намалете градусите на климатика или парното, винаги използвайте памучни чаршафи и пижами, за да не се спарвате.

През летните месеци дръжте слънчевата светлина далеч от помещението особено ако не ви е нужна (не сте у дома и нямате работа в стаята например).

 

7. Сложете солна лампа

Солните лампи са изработени от парчета хималайска сол. Смята се, че пречистват въздуха в помещението, облекчават симптомите на алергия и подобряват съня. Когато са включени, излъчват нежна топла светлина, която действа успокояващо.

Халотерапия – лечебната сила на солта >>>

Природни средства за пречистване на въздуха у дома >>>

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови