Всеки път, когато се почувствате зле, е добре да се консултирате с лекар. Ако симптомите на настинка са обичайните, някои от следващите съвети могат да бъдат от полза.

7 съвета за по-бързо възстановяване от настинка
 © iStock

Зимата може да бъде уютен, празничен сезон, но това е и времето на настинките и гриповете. Настинката е по-лекият вариант, но тя също е съпроводена с различни неприятни симптоми. За да ускорите процеса на възстановяване от настинка, тези седем съвета могат да ви помогнат:

Приемайте повече цинк

Има много витамини и минерали, които могат да помогнат за подсилване на имунната система. Цинкът е един от тях. Доказано е, че цинкът поддържа правилното имунно функциониране чрез активиране на Т-лимфоцитите, които атакуват заразените клетки. Ето защо, ако сте настинали, трябва да приемате повече храни, съдържащи цинк. Друг вариант е да го приемате под формата на добавка.

6 храни, богати на цинк >>>

Приемайте повече витамин С

Разбира се, витамин С е от основно значение за силната имунна система. Така че, ако сте настинали, добре е да приемате по-голямо количество витамин С от различни плодове и зеленчуци. За по-добър ефект може да взимате и витамин С под формата на различни добавки. Витамин С действа като антиоксидант, който неутрализира патогените и помага на имунните клетки да работят.

Почивайте повече

Ако сте настинали, е наистина много важно да дадете на тялото си почивка. Когато сте в покой, това осигурява възможност на организма по-лесно да се възстанови от настинката. Лежете и спете повече.

Добави описание

Вземете бъз

Натуралният сок от бъз е известен със своето имуностимулиращо свойство. Приемът му може да ограничи активността срещу патогенни бактерии, грип и обикновена настинка. Бъзът е отличен източник на антиоксиданти, които подсилват имунната система. Когато си купувате сок от бъз, внимавайте за количеството добавена захар.

Избирайте храната си умно

Заедно с храните, богати на цинк и витамин С, има други, които също са полезно в борбата с настинката. Спанак, червени чушки, киви, ферментирали храни, куркума и джинджифил – те подпомагат здравословното функциониране на имунната система, насърчават почивката и облекчават симптомите на настинка.

Изчистите синусите си

Когато сте настинали, друг полезен съвет, е да изчистите своите синуси. За целта може да използвате инхалатор с физиологичен разтвор. Друг вариант е да вдишвате парата от тенджера с вода, в която сте сложили морска сол и щипка сода за хляб. С тези методи може да изчистите своите синуси, като премахнете бактериите и хидратирате подутите и раздразнени мембрани.

Добави описание

Джала Нети – йога техника за здраве >>>

Пийте повече вода

Хидратирането на организма подпомага имунната система и възпрепятства прикрепянето на вируси и бактерии върху лигавиците в тялото. За по-добър ефект може да добавяте лимон и мед във водата си. Както знаем, медът е ефективно средство за потискане на кашлицата и може да подобри съня. Освен това медът съдържа антиоксиданти, които помагат за намаляване на оксидативния стрес и възпалението, което потенциално може да скъси периода на настинката.

Как да спрем настинката, когато усещаме, че „идва“?

  • Спете по 8 часа на ден
  • Пийте повече вода
  • Движете се/тренирайте
  • Яжте здравословна храна
  • Приемайте витамин С, витамин D и пробиотици
  • Намалете стреса
  • Ограничете приема на преработени храни, както и такива с голямо съдържание на захар, не консумирайте алкохол и намалете цигарите

Прочетете още:

10 стъпки, които да следвате при настинка

Грип или настинка? Как се пренасят вирусите и как да ги спрем?

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови