Те не са нито опасни, нито срамни, но като че ли, щом влезем при човека с бялата престилка, някакви непонятни задръжки ни карат да замълчим.

7 ПРОБЛЕМА, които се стесняваме да споделим с лекаря
 © iStock.com

 

1. Хъркане

Предпоставки за поява на хъркане са наднорменото тегло, което стеснява горните дихателни пътища, алкохолът, тютюневият дим, който води до набъбване на лигавицата на дихателните пътища и увеличава отделянето на секрет, както и спането по гръб.
 

Решението. Понякога само промяната на позата, в която спите, е достатъчна. Ако страдате от алергия в зоната на горните дихателни пътища, консултирайте се с алерголог. Ако сте пушач, постарайте се да спрете цигарите. Пробвайте какъв ефект ще имат фармацевтични препарати, които овлажняват лигавицата на фаринкса. Съществува и вариантът оперативна намеса, но операцията е трудна и невинаги успешна.

Вижте 10 съвета как да победите хъркането

 

2. Обилно потене

За да имате този проблем, вероятно сте силно възбудима и емоционална натура или страдате от нарушение на функцията на мастните жлези.

Решението. На първо място можете да ограничите изпотяването по най-прост начин – избягвайте горещи и загряващи напитки в жегите. Друго решение са антиперспирантите, които могат да намалят потоотделянето с 20-40%. Те обаче са неефективни, ако изпотяването вече е факт. При това положение могат да помогнат дезодорантите, в които има дезинфекциращи и ароматизиращи съставки, унищожаващи микроорганизмите, които предизвикват неприятна миризма.

 

3. Вагинална сухота

Ако тя не е следствие от настъпила менопауза, често причина за появата й може да бъде неподходящи контрацептиви, хормонални смущения, психически и емоционални проблеми или липса на достатъчна сексуална възбуда поради кратка любовна предигра.

Решението. За да намалите болезнеността на половия акт, използвайте лубрикант. Ако проблемът е траен, вариант е употребата (след консултация с гинеколог) на вагинални естрогенни овлажнители или прибягването към вагинална естрогенна терапия, която действа локално и поради това е безопасна за лигавицата на матката.

Как се променя интимната зона с възрастта?

 

4. Засилено окосмяване

Вероятно организмът ви секретира повишено количество мъжки полови хормони (андрогени), или имате поликистоза на яйчниците.

Поликистозният яйчник отделя по-голямо количество андрогени, които предизвикват засилено окосмяване по горната устна, брадичката, гърдите и долната част на корема. От значение е и генетичната предразположеност – жените с по-тъмен цвят на кожата имат естествено по-засилено окосмяване. Друга причина е наследственият фактор.

Решението. Потърсете съвета на дерматолог или гинеколог, който като първа стъпка ще ви изпрати да ви направят кръвна картина. Ако се наложи, ще ви предпише хормонална терапия, която да неутрализира прекаленото отделяне на андрогени от организма ви. Решение, но не и кардинално, е лазерната епилация.

 

5. Нервни кризи

Те обикновено възникват преди месечния цикъл или с навлизането в менопаузата. Причини в повечето случай са хормоните, а не хроничен стрес.

Решението. Ако излизате от кожата си преди всеки цикъл, консултирайте се с гинеколог. По всяка вероятност ще ви предпише прогестерон, хормон с успокояващ ефект. Ако страдате от хроничен стрес, има много пътища, чрез които можете да го намалите: спорт, разходки, пътуване, нов партньор (ако сте сами), изобщо всичко, което може да се сведе до думата разнообразие.

 

6. Привикване към стимуланти и успокоителни

Страдате от безсъние, вземате успокоителни, преди да си легнете. А през деня, за да сте на линия, не можете да минете без стимуланти и възбудителни напитки. От тях пък вечерта не можете да заспите. Направо омагьосан кръг!

Решението. Опитайте се малко по малко да замените синтетичните успокоителни с билки с подобен ефект като валериан, лавандула, блатен тъжник, хмел, маточина. За повече тонус през деня са ви достатъчни чаша-две кафе и малко витамин С.

20 билки срещу здравословни проблеми

 

7. Липсата на желание за секс

Причините могат да са различни: емоционален срив, конфликти с партньора, здравословни проблеми или хормонални нарушения, които се отразяват пряко на либидото.

Решението. Ако проблемите са от емоционално естество, потърсете изход от тях заедно с партньора си. Например като започнете търсене на разнообразие в секса. Ако са физиологически, обърнете се към гинеколог, който вероятно ще ви назначи хормонална терапия на базата на прием на мъжки полови хормони, които засилват сексуалното желание.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови