Говорейки за значението на ежедневната консумация на биотинови продукти, лекарите казват, че те са жизнено необходими за метаболитните функции, храносмилането и сърдечно-съдовата система. Също така биотинът е основният „витамин на красотата“.

Кои храни съдържат биотин? Нека видим най-добрите животински и растителни източници, сбогати на биотин (витамин В7):

Според експертите е препоръчително да се консумират 30-60 микрограма биотин всеки ден и тъй като тялото не го произвежда, ценното вещество трябва да се получава отвън, с храната. Ето и полезните му свойства:

Поддържа мозъчната функция

Биотинът играе важна роля за предаването на нервни сигнали и активността на невротрансмитерите. Той поддържа добрата памет, предпазва деменция и болестта на  Алцхаймер. Освен това поддържа външния вид и подмладява.  Когато в тялото липсва биотин, това води до косопад, изтъняване, сухота, ускорено стареене на кожата.

Стимулира метаболизма

Биотинът стимулира метаболизма.  Приемайки биотинови продукти всеки ден, ние не позволяваме на метаболизма да се забави, което предпазва от напълняване. Веществото  помага за превръщането на глюкозата от въглехидрати, аминокиселините от протеините, мастните киселини от мастните продукти в енергия.

Стабилизира кръвната захар

B7 може да помогне за понижаване на кръвната захар при хора с диабет. Храната с него допринася за здравословното производство на инсулин и стабилизира нивата на глюкозата.

Защитава сърдечно-съдовата система

Биотинът има положителен ефект върху холестерола, което намалява риска от възпаление на миокарда, атеросклероза, инфаркт, инсулт.

Поддържа нормалната функция на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е много важна, защото отговаря за различните състояния на организма – глад, настроение, нивото на енергия.

Подпомага изграждането на мускули

Допринасяйки за регенерацията и укрепването на мускулната тъкан, биотинът има и противовъзпалителен ефект, противодействащ на болката в мускулите и ставите.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови