Самотата е от онези мрачни чувства, които могат да ви обземат дори и реално да не сте останали сами в живота си. Но реална или не, самотата може да бъде преборена много по-лесно, отколкото си мислите.

7 начина да преборите самотата

 

Защо самотата е нездравословна?

 

Да останете насаме със себе си е нещо необходимо понякога. Човек размишлява сам, чете книга сам, почива си и прави още какво ли не сам. Но когато самотата е личен избор, всичко е под контрол. Когато, обаче, самотата започне да ви напряга, притеснява и да се страхувате от нея, тогава тя е много далеч от представата за здравословно. Самотата дори може да бъде нездравословна дотолкова, че да причини физическа болка, проблеми със съня, слаб имунитет и т.н.

Но чувството за самота може лесно да бъде излекувано с няколко прости решения:

 

Уползотворете самотата

 

Всеки път, когато се почувствате самотни, независимо какава е причината или пък къде се намирате, извадете ползата от самотата. Помислете от позитивната страна на нещата – с какво самотата може да ви е полезна в този момент. Тя може да е причината да излезете да потичате, да се разходите с фотоапарат в парка и да направите страхотни снимки, да изчистите нещо, което винаги отлагате. Чувството за самота лесно се лекува с действие, така че ставайте от дивана. 

 

Нека бъде музика

 

Музиката е нещо, което може да изпълни всяко самотно пространство с живот, да ви зареди с настроение и да ви избави от натрапчивите мисли. А може и да потанцувате. 

 

Трите периода на самотата при човека >>>

 

Добави описание

 

Говорете по-често с близки и приятели

 

Чат разговорите колкото и да социализират, толкова и дистанцират хората. Едно е да напишете няколко реда на приятел или родител, съвсем друго е да чуете гласа им за 10 минути. Ако правите това поне веднъж на ден, чувството на самота бързо ще си отиде. 

 

Срещите с любимите хора са много важни

 

Чувствали ли сте се самотни в огромна компания в петък вечер? Понякога не е достатъчно просто да излезете с кого да е само за да не сте сами. По-важно е се видите с един човек, но той да има способността да изпълни целия ви свят. Това може да е приятел, брат, сестра, майка, баба, вуйчо, баща, колега. Подбирайте хората, с които излизате, за да не изпадате в мисли за самота.

 

Самотата може да доведе до психични проблеми >>>

 

Вземете си домашен любимец

 

Това е добре изпитана стратегия за прогонване на чувството за самота. Буквално ще забравите какво е да си самотен, ако се налага всеки ден да се грижите за някоя животинка. И разходките ви навън ще бъдат винаги с компания, ако си вземете куче. Но и всякакъв друг по-малък домашен любимец ще бъде чудесен избор. 

 

Защо е полезно да имате домашен любимец? >>>

 

Добави описание

 

Творческа дейност

 

Дори и да не сре сръчни, започнете да творите нещо с подръчни средства у дома и насоки от интернет. Или пък се запишете на курс по рисуване, например. Творческата дейност е нещо, което лесно успява да разтовари психиката и съответно ефективно ще се справи с чувството ви за самота.  

 

Как мозъка реагира на самотата? >>>

 

Откажете се от социалните медии

 

Те могат да засилят чувството за самота, виждайки кой къде с кого какво прави. Понякога щастието на останалите ви действа потискащо, така че престанете да прекарвате часове в социалните медии, сравнявайки собствения си живот с този на другите. 

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови