Освен, че е вкусна, има още 7 причини да си похапвате диня през лятото за добро здраве.

7 здравословни ползи от динята
7 здравословни ползи от динята

Динята поддържа тялото ви добре хидратирано

Динята е почти изцяло само вода, а консумацията й помага на храносмилането, поддържа кожата здрава, подобрява кръвообръщението. Освен това консумацията на диня помага да регулирате телесната температура, подобрява работата на ставите и увеличава апетита. Хидратирането на организма също е важно за умствената дейност, а според някои проучвания  загубата на 1 до 3% течности сериозно може да влоши настроението и концентрацията, да предизвика безпокойство, проблеми с паметта и главоболие. 

Диня за по-млада и чиста кожа през лятото >>>

Динята е богата на важни хранителни вещества и е почти без калории

Динята съдържа по-малко захар и калории отколкото може да си представите. Една чаша калории съдържа 45 калории, а естественото съдържание на захар е 9 грама. Динята също е богата на антиоксиданти, витамин С, В, калий и магнезий. 

Динята подобрява кръвообръщението и намалява кръвната захар

Динята е богата на L-цитрулин, който подобрява артериалната функция и циркулацията на кръвта. 

Добави описание

Динята помага при мускулна треска

Някои спортисти приемат по една чаша сок от диня преди тренировка, за да предотвратят появата на мускулна треска и да регулират сърдечния ритъм при физическо натоварване. 

Динята е идеална храна за поддържане на здравословно телесно тегло

Динята е част от много диети и режими на хранене, тъй като е богата на вода, а след консумацията й се чувствате сити, без дори да сте приели солиден брой калории. Според проведени проучвания след консумация на диня се чувствате сити поне 90 минути. 

15 дни на диня – 10 кг по-малко >>>

Динята е естествен пребиотик

Динята е богата на фибри, които спомагат правилното функциониране на червата и растежа на полезни бактерии в дебелото черво. Пребиотиците също така повишават абсорбцията на минерали, подобряват нивата на глюкоза в кръвта и инсулина и могат да предпазят от рак на дебелото черво.

Динята предпазва от заболявания

Динята е един от най-добрите източници на ликопен, антиоксидант, за който е известно, че се бори с оксидативния стрес, който възниква, когато има дисбаланс между производството на увреждащи клетките свободни радикали и способността на организма да противодейства на вредното им въздействие. Защитата, която ликопенът осигурява, намалява риска от хронични заболявания, включително сърдечни заболявания, диабет тип 2 и рак, както и невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер. 

Ядете ли семките на динята? Не! А може би трябва >>>

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови