За какво можете и за какво не можете да говорите с гинеколога си? Има ли теми, които са табу? Има ли въпроси, по които винаги трябва да сте открити? Вижте кои са 7-те теми, които винаги трябва да обсъждате с гинеколога си.

7 въпроса, които ТРЯБВА да обсъдите с гинеколога си
 © iStock

От лекар не бива да се пази тайна. Има жени, които изпитват притеснение да посещават или разговарят открито с гинеколога си особено ако е мъж. Има деликатни теми, които се колебаят дали да обсъждат, защото засягат интимния им живот. Но за да сте здрави и да получите най-добрата консултация, трябва да сте напълно откровени. Ето кои са въпросите, по които трябва да говорите с гинеколога си:

 

1. Пъпки, топчета и кожни образувания “там долу”

Ако забележите нещо необичайно на малките или големите лабии, започвате да си задавате въпроси. Дали е враснал косъм, порязване при бръснене, пъпчици от изпотяване, генитални брадавици или нещо друго. Понякога е трудно да се прецени. Ако се тревожите, запишете си час за гинеколог, а ако сте на профилактичен преглед, не пропускайте да го споменете. Гинекологът не само ще ви прегледа, но и ще ви даде полезна информация дали и кога има повод за притеснение.

 

2. Дискомфорт по време на секс

Ако изпитвате болка или дискомфорт по време на секс, трябва да го обсъдите с гинеколога си. Това е деликатна тема за много жени. Но именно гинекологът е този, който ще ви даде най-точни насоки, след като ви прегледа. Сред причините за дискомфорт по време на секс е вагиналната сухота. Причините за вагинална сухота са много – възраст, продължителен прием на противозачатъчни в младостта, липса на достатъчно дълга любовна игра. 

Болка след секс – много често дискомфортът и болката се появяват след секс. В тези случаи трябва да избирате пози, които са комфортни за вас. Ако въпреки това усещате неудобство или болка, обсъдете го с гинеколога.

 

3. Ниско либидо

Според различни статистики много жени имат проблем с ниско либидо. Това често се дължи на умора или стрес. Има случаи, в които причината е друга. Затова обмислете дали да не го обсъдите с гинеколога си. Ниското либидо може да е следствие от някои лекарства или друго състояние, което не е открито още. Не го пренебрегвайте като проблем. След като го обсъдите с гинеколога, той може да назначи изследвания или да ви препоръча продължително самонаблюдения, за да се диагностицира причината. 

Любопитно: Колкото по-често правите секс, толкова повече ще имате желание. По време на секс се отделят ендорфини, които ще ви помогнат да чувствате партньора си по-близък и дори по-привлекателен.

ниско либидо

 

4. Сексуални партньори и сексуална активност

Това е друга деликатна тема, по която жените се притесняват да говорят. Мнозина си мислят, че гинекологът им ще подходи осъдително. Важно е лекарят да знае на каква възраст е бил първият сексуален контакт, колко партньори сте имали, имали ли сте венерически болести, често ли сменяте партньорите и колко сексуално активни сте. 

Венерическите болести понякога пряко влияят върху способността за забременяване. В други случаи трябва да се прецени какъв е рискът от предаване на човешки папилома вирус (HPV). Дори да се срамувате, говорете откровено и без колебание.

 

 

5. Неприятна миризма

Неприятната миризма и промяна в цвета на вагиналната течност са сигурни знаци за инфекция. Ако забележите неприятна миризма, веднага си запишете час за лекар. Инфекцията няма да отмине просто така. Колкото по-рано започнете лечение, толкова по-добре.

7 съвета за здрави интимни части

 

6. Болезнена менструация

Първите дни на месечния цикъл са неприятни за повечето жени. Най-често срещаните симптоми са главоболие, напрежение в гърдите, болки в областта на корема и кръста. Но при някои жени менструацията е причина да слагат живота си на пауза всеки месец и да прекарват няколко дни на легло.

Понякога болезнената менструация е симптом на ендометриоза (поликистозни яйчници) или миома. В тези случаи навременната диагностика е от изключително значение. С течение на времето може дори да повлияе на възможността за забременяване. Ако имате болезнена менструация, не се примирявайте, а се консултирайте с гинеколог.

 

7. Инконтиненция

Инконтиненцията или т.нар. изпускане (на урина или фекалии) е изключително стресиращо за всеки човек. В главата веднага възникват милион въпроси и притеснения. Инконтиненцията най-често се появява след раждане, но симптомите се влошават малко преди или след настъпване на менопаузата. Понякога проблемът се разрешава с лекарства, друг път е нужна операция.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови