Независимо дали сте противници на антибиотиците, или сте ги приели като нормална част от лечението в трудни ситуации, почти на всеки рано или късно се налага да ги приема. Има някои основни правила, които трябва да спазвате, за да е лечението успешно и да не си навредите.

7 ВАЖНИ съвета при прием на антибиотици
 © iStock

1. Не прекъсвайте антибиотичното лечение

Когато лекуващият лекар ви предписва антибиотици, ще ви каже точно на колко часа да ги взимате и колко дни. Не прекъсвайте лечението, когато се почувствате по-добре. Антибиотиците може и да неутрализират бактерията, която ви е разболяла, но не и за два-три дни. Ако прекъснете лечението, е възможно някои бактерии да оцелеят и да развият резистентност към този вид антибиотик. Това ще затрудни лечението в бъдеще.

 

2. Не пийте алкохол

Никакъв алкохол по време на антибиотично лечение. Освен че намалява ефекта на лекарството, алкохолът може да отключи поява на неприятни странични ефекти. Реакциите може да са леки, като гадене, повръщане, замаяност, или доста сериозни, в зависимост от антибиотика, количеството приет алкохол и тялото ви.

Добави описание

 

3. Пийте антибиотика всеки ден по едно и също време

Сложете си бележка на хладилника, аларма на телефона, помолете близък да ви се обажда, за да ви напомни – каквото е нужно, за да пиете антибиотика в един и същи час всеки ден. Съобразете приема с това, дали да пиете лекарството преди, по време или сред хранене. Това трябва да уточните с лекуващия лекар.

 

4. Не приемайте антибиотика с прясно мляко или плодов сок

Пийте антибиотика само с вода. Плодовите сокове и млечните продукти могат да си взаимодействат с антибиотика и да променят начина, по който тялото ги усвоява. Изчакайте 3 часа от приема на антибиотик, преди да пиете мляко или сокове, особено цитрусови.

Добави описание

 

5. Пазете се от слънцето

Антибиотиците често повишават фоточувствителността. Пазете кожата, особено в дните със силно слънце. 

 

6. Наблюдавайте се за странични ефекти

Преди да започнете приема на който и да било антибиотик, прочетете листовката. Информирайте се добре за страничните ефекти. При някои пациенти се появява гадене, повръщане, диария, кожни обриви. При някои пациенти, особено дамите, рискът от гъбична инфекция е висок. Ако забележите някой от страничните ефекти, веднага говорете с лекаря, който ви е предписал антибиотика, за да ви каже как да процедирате.

 

7. Информирайте лекаря си за съпътстващи заболявания

Ако имате хронични заболявания, винаги информирайте лекаря си за тях. Дори да ви лекува от десетилетия, не пречи да му припомните. Също така е важно да знаете имената на всички лекарства и витамини, които приемате. Ако трудно помните, изрежете си името от кутийката и го носете в портфейла. Или ги запишете на лист хартия. Така ще помогнете на доктора да избере най-подходящото лечение за вашето състояние.

 

Вижте още:

Добави описание

******

Добави описание

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови