Да заспите бързо, да спите спокойно, да спите без да се будите и да сънувате хубави сънища са все неща, които са все по-труднопостижими от съвременния човек, подложен на стрес, напрежение и водещ забързан начин на живот с твърде много стоене пред телефон, таблет или лаптоп.

6 растения, с които ще сънувате хубави сънища

Има, разбира се, всевъзможни лекарства, които могат да решат проблема ви със съня. Но има няколо доказано ефективни билки, които се псравят дори по-добре от лекарствата, доставяйки ви спокоен сън и хубави сънища. 

 

Лайка

 

Лайката е добре позната със свойството си да успокоява, отпуска и приспива. Тя се справя чудесно с лечението на стрес, безпокойство, неспокоен сън. Лайката съдържа антиоксидант, наречен апигенин, който се съдържа в изобилие в чая от лайка. Апигенинът се свързва със специфични рецептори в мозъка ви, които могат да намалят тревожността и да предизвикат сън.

 

Добави описание

 

Корен от валериана

Валериана е билка, която се използва от векове за лечение на проблеми като безсъние, нервност и главоболие.

В исторически план той се използва в Англия по време на Втората световна война за облекчаване на стреса и безпокойството, причинени от въздушни нападения.

Днес валерианата е едно от най-популярните билкови помощни средства за сън в Европа и САЩ.

Според една теория валериана повишава нивата на невротрансмитер, наречен гама-аминомаслена киселина (GABA). Когато GABA присъства в изобилие, това може да увеличи сънливостта. Всъщност това е начинът, по който функционират някои лекарства против тревожност като Xanax.

 

Лавандула

Лавандулата е билка, която често се рекламира заради ароматния и успокояващ аромат.

В древни времена гърците и римляните често добавяли лавандула към своите бани и вдишвали успокояващия й аромат.

 

Маслото от лавандула в домашната козметика >>>

 

 

Много хора пият чай от лавандула, за да се отпуснат, да успокоят нервите си и да подпомогнат съня и по-бързото заспиване.

 

 

Добави описание

 

Маточина

Маточината принадлежи към семейството на ментата и се среща по целия свят.

Макар че често се продават под формата на екстракт за употреба в ароматерапията, листата от маточина също се сушат, за да се приготви чай.

 

Лечебните сили на маточината >>>

 

Тази ароматна билка с аромат на цитрусови плодове се използва за намаляване на стреса и подобряване на съня от Средновековието.

Доказателствата показват, че маточината увеличава нивата на GABA при мишките, което показва, че маточината може да действа като успокоително.

Ако имате хронични проблеми със съня, отпиването на чай от маточина преди лягане може да ви помогне.

 

Пасифлора

Чаят от пасифлора се прави от изсушени листа, цветя и стъбла на растението Пасифлора. Традиционно се използва за облекчаване на безпокойството и подобряване на съня.

Обобщение Пиенето на чай от пасифлора може да подобри цялостното качество на съня. Също, пасифлората заедно с корен от валериана и хмел може да намали симптомите на безсъние.

 

Добави описание

Кора от магнолия

Магнолията е цъфтящо растение, което съществува от над 100 милиона години. Чаят от магнолия се прави предимно от кората на растението, но също така се състои от някои изсушени пъпки и стъбла.

 

Магнолия – цвете от изтока >>>

 

Традиционно магнолията се използва в китайската медицина за облекчаване на различни симптоми, включително дискомфорт в корема, назална конгестия и стрес. Смята се, че магнолията има и антистрес и седативен ефект, които се дължат на съединението хонокиолкоето се намира в изобилие в стъблата, цветята и кората на растението магнолия.

Чаят от кора от магнолия намалява времето, необходимо за заспиване и увеличаване на количеството на общия сън с модифициране на GABA рецептори в мозъка. 

 

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови