Когато не се чувствате добре, няма нужда да се насилвате. Позволете си да се отдадете на усещанията си, но не оставайте за дълго в тях. Винаги може да потърсите помощ. Какви са причините, поради човек се чувства безпомощен?

6 причини, заради които човек се чувства безпомощен и начини да се справи с тях
 © iStock

Когато човек се чувства безпомощен, той сякаш губи усещането си за посока. Всичко в живота му може да му изглежда безсмислено – работа, приятели и дори семейството. Това е нормална реакция, ако човек наскоро е загубил близък или пък е преживял съкрушителна раздяла. Чувството на безпомощност обаче може да ви завладее внезапно, без ясна причина. Ако се чувствате сякаш животът ви вече няма смисъл и се „давите“ в отчаяние, не забравяйте, че винаги има надежда.

Чувствате, че животът ви сякаш е извън контрол

В човешката природа е да искаме да контролираме живота си, но понякога изникват ситуации, които са извън нашия контрол. В такива моменти човек се чувства объркан, ядосан и(ли) безпомощен. Освобождаващо е усещането, когато осъзнаем, че има неща, които просто не може да контролираме или променим. В тези случаи имаме контрол единствено над реакциите си и начина, по който възприемаме нещата.

Чувствате се изоставени или самотни

Основна нужда на всеки човек е социализацията. Той има нужда от силни връзки със своите близки и приятели. Ако човек няма добри приятели и половинка, това може да го накара да се чувства безпомощен и много самотен. Когато няма на кого да споделим хубавото и лошото в живота си, това може да ни накара да изпаднем в депресия. Всеки човек има нужда от различни видове приятелства и връзки. Разберете какви са те за вас и работете над това да ги имате.

Приятелството – ключът към щастието >>>

Добави описание

Загуба на близък човек

Загубата на някого, когото обичате, е едно от най-разрушителните събития, които човек може да преживее. Скръбта, осмислянето на това какво се е случило и новата реалност могат да накарат човек да се чувства наистина безпомощен. Единственият начин да се справите със скръбта, е като просто я изживеете. Ако имате нужда, може да потърсите професионална помощ, за да обработите по-лесно опустошителните емоции.

Прочетете още: Етапите на скръбта и какво трябва да знаете за тях

Чувствате се виновни

Силното чувство на вина също може да породи усещане за безпомощност. Преди всичко в подобна ситуация човек трябва да разгледа причината, заради която се чувства виновен. Наистина ли е направил нещо, заради което го прави виновен или вината му е вменена? Ако се чувствате виновни за нещо, което сте направили, опитайте се да поправите стореното и поискайте извинение.

Нямате цел в живота

Целите и мечтите са основни двигатели за всеки човек. Когато обаче такива липсват, може да се чувствате безпомощни и изгубени. Сякаш животът ви няма смисъл. Най-доброто нещо, което може да направите, е да започнете да си поставяте по-малки и лесно постижими цели. Освен това развивайте талантите и способностите си, защото те могат да ви насочат много добре към това, което е голямата цел в живота ви.

Добави описание

Чувствате се дълбоко наранени

Може би никой не може да ни нарани толкова дълбоко, колкото любимият човек, семейството и приятелите. Емоционалните рани заздравяват много трудно и могат да ни накарат да се чувстваме безпомощни. Прошката от своя страна е магически дар, който помага повече на този, който я дава, отколкото на този, който я получава. Когато решите да простите на този, който ви е наранил, това не означава, че забравяте действията му. По този начин давате мир на самите себе си.

Вижте също:

Как депресията може да ви направи по-добър човек?

Духовна алхимия: Трансформиране на болката в еволюция

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови