Куркумата произхожда от Азия, това растение, което е често използвано като подправка в кухнята, има многобройни полезни въздействия върху здравето ни. Вижте 6 ползи за здравето на куркумата, за които не подозирате.

6 ползи от куркумата, за които не подозирате
 © Сн.: iStock.com

 

Куркумата е добра превенция е срещу някои видове рак

Като се бори с оксидативния стрес (отговорен за клетъчната дегенерация) и с възпаленията, куркумата действа превантивно срещу някои видове рак – на стомаха, на дебелото черво, на простатата и др. Нещо повече: куркуминът, съдържащ се в куркумата, дори има положителен ефект при лечението на рак.

В Китай го използват, за да лекуват първите фази на рака на маточната шийка.

 

Куркумата стимулира мозъка

Куркуминът заедно с турмеронът, друга съставка в куркумата, има благотворен ефект върху мозъка. Те регенерират увредените мозъчни клетки при неврологични заболявания.

И по-специално при болестта на Алцхаймер: куркумата разрушава протеиновите плаки, но и предотвратява формирането им.

 

 

Куркумата е  ефикасно противовъзпалително средство

Куркумата подобрява подвижността на ставите, помага също така да се намалят ставните болки (при ревматоиден полиартрит и при артроза), както и облекчава следоперативните болки, благодарение на своята противовъзпалителна мощ. Това растение предпазва също от възпалителни заболявания на черния дроб и на тънкото черво (например обструкция на жлъчния канал и хронични болести на черния дроб като хепатит). 

Д-р Йонко Мермерски за лечебната мощ на куркумата

 

Куркумата  облекчава храносмилателните проблеми

Световната здравна организация призна позитивното въздействие на куркумата при храносмилателни смущения. Освен че успокоява стомашните болки, тя подобрява нарушената жлъчна дейност, която може да е причината и за запек. Подобрява също качеството на чревната лигавица.

Консумирана ежедневно, куркумата се отразява добре на храносмилането, като стимулира черния дроб и жлъчката. Намалява възпаленията и има превантивен ефект срещу язва.

 

 

Куркумата е съюзник срещу високия холестерол

Според специалистите, куркумата не елиминира директно лошия холестерол. Но въпреки това, нейното действие е доста интересно: тя допринася за понижаване на триглицеридите, като намалява нивото на захарта в кръвта, и помага също да се поддържа ниско нивото на лошия холестерол.

Ако я консумирате редовно, това ще ви донесе само ползи! Тя помага да се поддържа нивото на добрия холестерол, ефикасна превенция е и срещу диабет.

 

Куркумата е извор на витамини

Богата на желязо, калий, витамини С и В6, куркумата, ако я консумирате редовно, помага да останете в добро здраве. Така, в случай на умора, тя връща енергията. Куркумата е чудесна суперхрана, която ви осигурява ефикасна превенция и добро общо здраве.

Една кафена лъжичка куркума на ден с храната е достатъчна, за да се чувствате прекрасно.

 

Внимание…

Ако се консумира самостоятелно, организмът я усвоява зле. Ето защо е добре да я съчетавате с мазнини. И още по-добре – изберете био вариант!

“Златно” мляко с куркума – лечебен еликсир>>>

Чували ли сте за Златно мляко? Това всъщност е мляко с куркума, древен еликсир, популярен сред почитателите на Аюрведа. Научете повече…'Златно' мляко с куркума - лечебен еликсир

  • Комбинацията джинджифил-куркума е добро противовъзпалително средство.
  • Ако обаче сте предпразположени към образуване на камъни в бъбреците, не бива да прекалявате с тази подправка, тъй като тя повишава нивото на оксаловата киселина в урината.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови