Казват, че щастието обича тишината. По същата логика според хиндуизма има някои неща, които е по-добре да запазите за себе си. И не, защото са срамни, а защото говоренето за себе си посредством хвалби е вид слабост. Вижте кои 6 неща трябва да пазите в тайна според хиндуистката философия.

6 неща, които трябва да пазите в тайна според хиндуистката философията
 © iStock

„Ако искате вашата тайна да бъде опазена, запазете я за себе си“
                                                                                                 

                                                                                                          Сенека

С тази концепция са съгласни и мъдреците в Индия, според които някои неща, свързани с нас самите, е по-добре да не бъдат разгласявани. Тези „тайни“ имат пряка връзка с нашите слабости или с хвалебствията по отношение на нашите постижения, което отново се разглежда като вид слабост.

Не натрапвайте духовното си знание на другите

Всеки върви по своя собствен път и не всички виждат нещата по начина, по който ние ги възприемаме. Не бива да налагате своето духовно знание на другите, а да споделяте от него и то само на онези, които сами са проявили интерес.

Добави описание

Не разкривайте проектите си

Не разгласявайте плановете и проектите си, преди те да са се осъществили. Първо, че винаги нещо може да се обърка и нещата да не се случат, както ви се иска. Второ – не се знае дали всички хора, на които споделяте, имат добри намерения към вас. Затова най-добре се подсигурете, като се заловите за работа и едва след постигането на целта, разкажете за нея.

Не разказвайте живота си на непознати

Всички имаме своя история. Това е нашата истина и част от душата ни, ето защо не бива да я споделяме с всички, които срещаме. Някои неща просто трябва да останат само за нас и най-близките ни хора.

Не клюкарствайте

Не говорете за други хора, особено в негативен план. Това само носи негативна енергия върху вас самите и няма да бъде от полза за никого в дългосрочен план. Клюкарстването е вреден навик, който трябва да изкорените. Клюките по никакъв начин не ви обогатяват, а точно обратното.

Добави описание

Не се хвалете с добрината си

Когато правите нещо добро, не очаквайте похвала за него. Ако наистина искате да направите добро без користни цели, значи не би трябвало да имате необходимост от разгласяването му. Правенето на добри дела е храна за вашата душа, а не за вашето его.

Не разказвайте за проблемите си на всички

Разбира се, не само може, а и е желателно да говорите за своите проблеми с близките и семейството си. Но не е необходимо да разказвате за своите трудности на всички. Колкото по-малко споделяте с външните хора, толкова по-малка е вероятността казаното да бъде използвано срещу вас.

Прочетете още:

Ичи-го ичи-е: Японска философия за щастие

5 закона за живота, които трудно приемаме

7 неща, които оценяваме все повече с годините

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови