Корем като на бременна жена

Обикновено това се свързва с натрупването на излишни килограми, но ако при нормално тегло и липса на проблеми с фигурата, коремът постепенно започва да наедрява, причината за това може да е чернодробна дисфункция. При нея в стомаха се натрупва течност, която води и до уголемяване на корема.

Болка в коремната област

Коремната болка в горния десен ъгъл, може да е признак за увреда на черния дроб. Тя може да бъде придружена от асцит. Естеството на болката най-често е пулсиращо или зашиващо, а дискомфортът не отшумява, докато не вземете лекарството.

Кожен обрив

Сърбеж на кожата, който не изчезва, прекомерна чувствителност на кожата – всичко това е основателна за посещение при хепатолог или гастроентеролог. Нарушенията в черния дроб се свързват с появата на метаболитни проблеми, а това рефлектира преди всичко върху най-големия ни орган – кожата.

Диария или запек

Ако храносмилателното разстройство с редки прекъсвания продължава повече от месец, черният дроб непременно трябва да се прегледа.

Подуване на краката

Увреждането на черния дроб може да провокира задържане на течности в  стъпалата и глезените. Това се случва, тъй като нарушената функция на черния дроб пречи на способността на организма да произвежда и разпределя протеините. От своя страна това създава проблеми с кръвообращението и циркулацията на течността – тя се натрупва в долните крайници поради гравитацията.

Хронична умора

Хронична умора, умствена и мускулна слабост, нарушена памет – всичко това говори същоза нарушена функция на черния дроб. Подобна реакция се причинява от промени в мозъчната химия и нивата на хормоните, които са резултат от нарушената функция органа. Промяната в нивата на серотонин,  норепинефрин и кортикотропин причиняват загуба на жизненоважна енергия.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови