Промените в зрението не са необичайни, но могат да представляват опасност за здравето.

6 неочаквани проблема, свързани с очите ви

 

Колко често трябва да преглеждате очите си? 

Промените в зрението като затруднено фокусиране или разграничаване на цветовете са често срещани с напредване на възрастта. Но проблемите с очите докато сте млади могат да сигнализират за сериозни здравословни състояния.

Колко често да преглеждате очите си зависи от няколко фактора като възрастта и от това дали сте изложени на риск от други очни проблеми (като хора с диабет или хипертония или хора, които са претърпели очна операция). Препоръчителни са очни прегледи на всеки две години за пациенти без риск и годишни прегледи за пациенти в риск на възраст между 18 и 60 години. 

 

Храни за добро зрение >>>

 

Добави описание

 

Какво може да причинят проблемите със зрението?

 

1. Загубата на зрение може да увеличи риска от смърт.

Загубата на зрение пречи на способността на човек да изпълнява основни задачи като пазаруване на хранителни стоки, използване на телефон или домакинска работа. Или иначе казано влошеното зрение пречи на човек да бъде независим. А според 8-годишно проучване, публикувано в JAMA Ophthalmology, хората, които изпитват затруднения със зрението показват 31 % по-голям риск от смъртност.

 

8 възможни причини за замъглено зрение >>>

 

2. Проблемите със зрението могат да бъдат червен флаг за други здравословни проблеми.

Стареенето не е единственият фактор, който може да повлияе на зрението ви. Здравни състояния като диабет и хипертония могат да причинят проблеми с очите.

Диабетът е една от водещите причини за слепота в САЩ. Постоянно високите нива на кръвната захар могат да причинят замъглено зрение или затруднено виждане през нощта. 

А пък проучване от 2013 г. установи, че преглед, при който се снима задната част на окото, помага да се определи кои пациенти с високо кръвно налягане са с най -висок риск от инсулт. Други състояния, които могат да бъдат диагностицирани с очен преглед, включват множествена склероза, сънна апнея и висок холестерол.

3. Загубата на зрение е свързана с депресия.

Според проучване от 2013 г. възрастните със загуба на зрението са с 90 % по-голяма вероятност да бъдат депресирани от тези без проблеми със зрението. Изследователите установиха, че повече от 10 % от хората, живеещи със загуба на зрение, съобщават за симптоми на тежка депресия. Проучването установява също, че разпространението на депресията е 11,3 % сред хората със загуба на зрението, в сравнение с 4,8 % сред хората без зрителни увреждания.

 

Добави описание

 

4. Загубата на зрение може да причини безпокойство.

Проучване от 2014 г. установи, че загубата на зрение е свързана значително със симптомите на тревожност и депресия сред възрастните хора. 

5. По-малко зрително поле, повече падания.

Проучване от 2007 г. установи, че загубата на функция на зрителното поле – което означава общата площ, в която обектите могат да се видят с помощта на периферно зрение, докато очите са фокусирани върху централен обект – повишава риска от падане при възрастни хора.

6. Глаукомата повишава риска от автомобилни произшествия.

Хората с напреднала глаукома – очно заболяване, което засяга периферното зрение – са имали два пъти повече автомобилни катастрофи, според проучване от 2012 г.

 

Как да помогнете на очите си?

Искате ли да забавите свързаното с възрастта увреждане на очите? Ето някои съвети:

  • Носете слънчеви очила. Слънчевите ултравиолетови лъчи могат да причинят катаракта и дори макулна дегенерация – хронично очно заболяване, което причинява загуба на зрение – затова е важно да предпазите очите си. Изберете големи, обгръщащи слънчеви очила с UV филтри. Носенето на широкопола шапка може да ви предложи допълнителна защита от слънчевите лъчи.
  • Спете повече. Липсата на сън влошава зрението, така че не забравяйте да спите поне осем часа на нощ, за да функционират очите ви правилно. 
  • Откажете се от пушенето. Пушенето може да причини очни заболявания, тъй като намалява притока на кръв към очите и увеличава абсорбцията на токсични вещества. 
  • Правете чести почивки. Средностатистическият американец получава около девет часа на ден екранно време (включително компютри, телевизори, мобилни телефони и таблети), а около 70 процента от възрастните в САЩ изпитват синдром на компютърното зрение. Дайте почивка на очите си: На всеки 10 до 30 минути отвръщайте поглед от екрана за около 10 секунди.
     

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови