Повечето от нас нямат търпение да изпратят тази трудна и пълна с предизвикателства 2020-та година. За да ви помогнем с това, събрахме 6 здравни тенденции, които ще са актуални през 2021. Кои са 6-те топ здравни теми на предстоящата година.

6 здравни тенденции през 2021
 © iStock

1. Подсилване на имунитета

В разгара на пандемията от COVID-19 е съвсем нормално грижата за имунната система да е от първостепенна важност. Затова и подсилването на имунитета ще продължава да е най-обсъжданата тема през 2021. Хората се интересуват повече от всякога от какви витамини и минерали се нуждаят, как да променят начина си на хранене, за да подсилят имунните сили на организма.

Все по-често се говори за важната роля на витамин С и D, както и за цинк и магнезий. Добрият имунитет е най-сигурната защита срещу вирусите.

4 признака на слаб имунитет >>>

 

2. Здравето на чревния микробиом

Балансът на чревната флора също ще е гореща тема през 2021. Причината отново се крие в настоящата здравна ситуация, в която се намираме. Учени откриха силна връзка между чревния микробиом и имунитета. За да се погрижат за здравето си, хората все по-често приемат пробиотици. Пробиотичните и пребиотичните храни също стават по-търсени и популярни.

Що е то чревен микробиом и защо  толкова ВАЖЕН за здравето ви? >>>

 

3. Грижа за психическото здраве

Новата обстановка, в която сме принудени да живеем, насочи светлините на прожекторите към психическото здраве. Социалната изолация отключва стрес, води до депресия, тревожност и паник атаки. През 2021 все по-често ще се говори за справянето със стреса, за срещи (макар и виртуални) с психолози и психиатри. Новите технологии, повечето смарт часовници например, идват на помощ, за да измерят нивата на стрес и дори ни помагат с различни техники за овладяването му.

5 неща, които не знаете за депресията >>>

Тревожността ускорява болестта Алцхаймер >>>

Паник атака – що е то? >>>

психическо здраве

 

4. Раздвижване у дома

Тази тенденция започна още в средата на 2020, но набира сила и през 2021. Заради затварянето на фитнес и спортните зали, фокусът е върху грижата за тялото у дома. Все повече са инструкторите, които предлагат безплатно или срещу такса, видео уроци за поддържане на добрата форма. Високо интензивните тренировки губят популярност за сметка на възстановителните упражнения, които търсят баланса между физическо и психическо.

Във форма у дома – 4 упражнения със стол >>>

 

5. Релакс у дома

През 2021 година една от горещите теми е как да превърнем дома си в кътче за релаксация. Ароматни свещи, местенце за себе си, в което да отдъхнем, когато напрежението ни идва в повече, отпускаща музика – рецептата за спа настроение у дома е индивидуална. Все по-често се говори за дихателни практики няколко пъти дневно – кратки, не повече от 10-15 минути, но даващи ни така нужния вътрешен мир.

Идеи за спа атмосфера у дома >>>

2-1-4-1 – дихателно упражнение за успокоение >>>

4 дихателни техники и ползите от тях >>>

релакс у дома

 

6. Малките закуски вече са здравословни

През 2021 ще прекарваме доста време у дома. Много повече от обикновено. Затова е важно да почистим кухненските шкафове от вредни изкушения. Когато човек е вкъщи, много по-често посяга към хладилника или “тайния шкаф за вредни храни”. За да поддържаме форма, трябва да се отървем от тях и да ги заместим с полезни алтернативи. Заменете чипса със сурови ядки, шоколада – с плод. Изберете си ден от седмицата, в който да “потушите” глада за вредна храна, като хапнете любимо изкушение.

10-те най-здравословни храни >>>

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови