Акнето, младежките пъпки са големият кошмар на около 80% от тийнейджърите, но много често „нападат” и хора в зряла възраст. Те са неестетични, поради това могат да доведат до комплекси и затруднено общуване. За щастие, има 6 билки, които могат много да помогнат.

6 билки срещу акне, младежки пъпки
 © Сн.: iStock.com, Колаж: Розали

 

Тези 6 билки са ефикасни при леки и умерени форми на акне като допълнение към класическото лечение, което се състои от стриктна хигиена и понякога прием на лекарства, предписани от дерматолога.

 

Репей за дезинфекция

Това прочистващо растение убива микробите и забавя секрецията на мастните жлези. По този начин се ограничава образуването на черни точки. Репеят е много горчив.

Използва се под формата на капсули от корен на репей, като отвара в комбинация с глухарче или за компреси /1-2 грама билка на прах за 250 мл вода/ върху лицето и другите засегнати зони.

 

Чаено дърво против бактериите

Това растение има силен антибактериален ефект и действа толкова ефикасно, колкото и класическите медикаменти срещу акне. Използва се под формата на ароматно масло, крем или помада. Най-добър ефект имат продуктите с 5 до 15% екстракт от чаено дърво. При ароматните масла за предпочитане са комбинациите между чаено дърво и други прочистващи съставки, а не чистото масло само от чаено дърво.

 

 

Дива теменужка – концентрат от витамин Е

Освен ценния витамин, дивата теменужка съдържа ненаситени мастни киселини. Тя има стягащо и почистващо действие. Използва се като отвара, запарка или външно под формата на лосион. Има я и на капсули за пиене.

 

Коприва против възпалителния процес

Тя е богата на цинк и има противовъзпалителни свойства. Може да се използват листата на прясно набрана коприва или да се приема под формата на капсули.

 

Вижте кои видове храни могат да причинят акне.

 

Мащерка за заздравяване на епидермиса

Любимата българска билка действа антибактериално, противовъзпалително и заздравяващо. При акне се използва под формата на запарка – 20 г прясна мащерка се залива с 250 мл гореща вода, изчаква се 15 минути, прецежда се и се пие.

 

Нощна свещ срещу инфектиране

Ароматното масло на нощната свещ е есенциална мастна киселина с противовъзпалителни свойства. Против акне се използва под формата на капсули за пиене.

 

 Вижте какво издава мястото, на което ни излизат пъпки

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови