София. Рано тази сутрин у нас пристигнаха 52 800 дози от ваксината на „AstraZeneca” срещу COVID-19. Малко след това премиерът Бойко Борисов отиде на посещение в УМБАЛСМ „Пирогов“ заедно със здравния министър проф. Костадин Ангелов и му разпореди зелените коридори за ваксинация да бъдат възстановени. Той от своя страна даде заявка, че до обяд решението ще бъде взето. В следобедните часове Министерството на здравеопазването съобщи официално, че от днес се възстановяват т.нар. „зелени коридори“, с цел поставяне на ваксина и на лица, които не попадат в целевите групи на фази I – IV. Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов е изпратил указания до председателите на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. д-р Любомир Киров и до директорите на регионалните здравни инспекции за усвояване на всички дози от многодозовите флакони на наличните в страната ваксини. Така, когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните фази I-IV от Националния план за ваксинация срещу COVID-19, ще се имунизират и лица, непопадащи в целевите групи.
От здравното министерство напомниха, че с решение на Министерски съвет се е направило изменение на Националния ваксинационен план, като се е допуснало, по изключение и при налични достатъчно количества ваксини срещу COVID-19, в събота и неделя, както и в следобедните часове на работните дни, да се имунизират и лица, които не попадат в целевите групи на фаза I – V. От Министерството на здравеопазването уточниха още, че с доставката на 52 800 дози от оксфордската ваксина, вече се позволява възстановяване в цялост на ваксинационния процес. Регионалните здравни инспекции вече са получили разпределените им дози.

Агенция „Фокус“ припомня: Заради забавяне на доставките на заявените дози ваксина от компанията „АстраЗенека“ от 25.02.2021 г. до 28.02.2021 г. ваксинацията на лица извън приоритетните групи от фаза I – IV беше временно преустановена.
Предишната доставка на ваксините от „AstraZeneca” беше на 22 февруари, когато получихме 117 000 дози – с 333 000 по-малко от поетия ангажимент на фирмата за доставка през месец февруари. Неспазената уговорка за доставки от препарата в европейските страни предизвика недоволството на Европейския съвет и на 25 февруари той проведе видеоконферентно заседание по темата, където фирмата производител беше остро разкритикувана. На 19 февруари в страната пристихната над 57 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Astra Zeneca“. На 12 февруари получихме 31 200 дози от препарата на производителя. На 6 февруари бяха доставени 28 800 дози от ваксината на „Astra Zeneca“.

Утре у нас се очаква да пристигнат и още 21 060 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. Това ще бъде 16-ата доставка на ваксини за България и общо 9-а за този производител.
Люба АЛЕКСИЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови