Търсите енергия, но без страничните ефектни на многото кофеин? Знаете ли, че чаша чай може да е точно толкова освежаваща и зареждаща. В следващите редове ще си поговорим за чайовете за енергия.

5 чая за повече енергия
 © iStock

По-късите дни, по-малкото физическа активност и донякъде студът са причината умората да е чест спътник през зимните месеци. Сгушени на топло у дома, повечето хора търсят топла напитка, която да ги енергизира, за да свършат всичките си планирани задачи за деня. И ако не сте почитател на кафето… Ако търсите нещо различно и обожавате чай, то със сигурност ще се влюбите в тези наши предложения.

 

1. Зелен чай

Зеленият чай е любима напитка, защото носи толкова много ползи за тялото. От една страна е незаменим при отслабване, от друга – подсилва имунната система и дори сваля кръвното налягане. Освен това е сред най-добрите чайове за ободряване. Чаша от него ще ви върне енергията само след 10-ина минути.

Зеленият чай съдържа средно високи дози кофеин – като количество е между белия и черния чай. Освен това съдържа аминокиселината L-теанин. Тази аминокиселина забавя абсорбирането на кофеина от тялото – тоест кафето или чаят действат ободряващо за по-дълго време.

Зелен чай

 

2. Ментов чай

Нека първо кажем няколко думи за ментата и нейния аромат. Можете да използвате аромата на мента за ободряваща ароматерапия. Ако имате аромалампа, можете да проверите дали ви действа.

Ментовият чай пък е особено препоръчителен при преумора. Той помага на тялото при физическа активност и подобрява когнитивните способности на мозъка. Стимулира централната нервна система и подобрява концентрацията.

Плюсът на чая от мента е, че не съдържа кофеин, ако това е нещо, което е важно за вас. Препоръчваме ви този чай не само за освежаване, но и за редуциране на менструалните болки в корема и при главоболие.

Ментов чай

 

3. Джинджифилов чай

Още един любим чай за енергия е джинджифиловият. Коренът от джинджифил от векове е познат с полезните си свойства и неслучайно е наричан супернапитка. Чаят от джинджифил стимулира кръвообращението и това го прави идеален за енергия. Освен това съдържа кетохоламини, които регулират начина, по който тялото ви изразходва енергия.

Освен за енергия, джинджифиловият чай се бори с възпалителните процеси в тялото. Идеален е, ако сте активно спортуващи. И не на последно място, помага при отслабване.

Джинджифилов чай

 

4. Пу-ер

Ако искате да опитате нещо различно и освежаващо, направете си чаша от китайския пу-ер. Кръстен на едноименния регион в Китай, пу-ер е частично ферментирал черен чай. Има дълбок и плътен вкус, който ще ви хареса, ако търсите нещо различно. 

Чаша чай пу-ер съдържа около половината кофеин в сравнение с чаша кафе. Ако търсите по-мек вкус, допълнете чая пу-ер с малко мляко.

Пу-ер

 

5. Бял чай

Знаете ли, че бял чай се прави от най-свежите и напълно необработени листенца на чаения храст. Затова и при варене белият чай е почти прозрачен. Липсата на цвят не бива да ви заблуждава, защото белият чай е ароматен и идеален, за да се заредите с енергия. Той съдържа повече антиоксиданти от зеления чай и е с по-мек вкус.

Белият чай съдържа L-теанин, за който вече споменахме, че е аминокиселина, която забавя абсорбирането на кофеина. Изследвания показват, че напитките с L-теанин и кофеин са ободряващи и енергизиращи.

Бял чай

 

Вижте още:

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови