В наши дни, когато вирусите и бактериите са навсякъде около нас, е от значение грижата за здравето ни, за имунната си система и да предпазваме организма си от заболявания. Освен редовните консултации с лекар, има някои важни стъпки, които могат да ни спестят приема на лекарства.

5 съвета в грижата за здравето
 © iStock

В тази статия ще ви представим 5 съвета за грижа за здравето от online аптеки galen.bg.

 

1. Важността на превенцията

 

Превенцията е ключов аспект за подобряване на здравето на обществото. Тя е много по-ефикасна от лечението на вече настъпили болести. Включва действия насочени към подобряване на здравето и предотвратяване на инфекции – например ваксинация, която може да ни предпази от различни заболявания: грип, морбили, хепатит, пневмония и др.

Един от най-ефективните начини за защита от различни здравословни проблеми е воденето на здравословен начин на живот и грижа за ума и тялото. Важна е  консумацията на повече плодове и зеленчуци, движете се активно и посещавайте лекарски прегледи профилактично. Здравословният живот ще ви предпази от заболявания като диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови проблеми.

Друг начин за превенция е подобряването на околната среда. Мръсният въздух съдържа токсини, химически вещества и прах, които могат да доведат до различни респираторни заболявания, астма и хроничен бронхит. Добрата хигиена е от значение, за да не пренасяме бактериите вкъщи. Можем да полагаме грижи за света около нас, като например по-често използваме велосипед до работното място.

 

2. Физическата активност – ключът към доброто здраве

 

Редовното спортуване също е важно, не само за да изглеждаме добре, а и за да се грижим за здравето си. Физическата активност помага за укрепване на имунната система, подобрява функциите на тялото и ни носи енергия през целия ден. Примери за това могат да бъдат различни видове спорт – плуване, йога, танци и др.

Упражненията стимулират по-доброто кръвообращение на тялото, което улеснява доставката на кислород и хранителни вещества до мускулите и органите. Когато сме физически активни, имунитетът ни се повишава, тъй като производството на белите кръвни телца се повишава. Това ни помага да преборим по-лесно инфекции и заболявания.

Освен за своето тяло, трябва да полагаме грижа и за спокойствието на ума. Спортът подобрява психичното здраве и намалява риска от депресия и тревожност. Спокойствието и балансът през деня се отразяват положително на нашия сън, като го правят по-здрав и пълноценен.

 

3. Силата на добрия сън и почивка

 

Оптималното количество сън, което трябва да си набавяме, зависи от възрастта ни и индивидуалните ни нужди. Общоприето е около 7-8 часа за възрастни и 9-10 часа за тийнейджъри и деца. Пълноценният сън възстановява тялото и мозъка, укрепва имунната система и се грижи за регулацията на хормоните.

Неговата липса води до тревожност, което е предпоставка за различни проблеми със здравето, психични разстройства, като депресивни състояния. Важно е да отделяме достатъчно време за почивка, за да може нашият организъм да се подготви за следващия ден.

Поради забързаното и стресирано ежедневие все повече хора се оплакват от проблеми със заспиването. Опитайте да се преборите с това, като създадете рутина на лягане и ставане по едно и също време. Така ще установите нов навик, от който в един момент тялото ще има нужда.

Препоръчваме да изключите всяка електроника поне един час преди лягане, тъй като синята светлина води до нарушаване на съня. Релаксирайте, като четете книга, слушате музика, медитирате или правите лека йога.

 

4. Не подценявайте слънцето

 

Слънцето е източник на ултравиолетови лъчи, които при продължително излагане, са вредни за здравето ни.

UV лъчите са отговорни за изгарянията на кожата, като нарушават нейната еластичност. Прекаленото излагане на UV лъчи може да доведе до преждевременно стареене и рак. Най-високите нива могат да се усетят в периода между 10:00 и 16:00 часа през лятото, когато слънцето е най-силно.

Най-популярният метод за предпазване от слънчевите лъчи е слънцезащитният крем. Нанася се на кожата 15-30 минути преди да излагане на слънце и се подновява на всеки 2 часа, особено след плуване, изпотяване или избърсване с кърпа.

Носенето на шапка и дрехи, които покриват възможно най-голяма част от кожата, може да бъде допълнителен начин за предпазване от слънцето. Не забравяйте, че UV лъчите проникват и през материите, но шансът за изгаряния е много по-малък.

Освен увреждане на кожата, продължителното излагане на слънце може да доведе до сериозни здравословни проблеми със здравето като меланома, то може да причини и дехидратация. Винаги носете в себе си вода.

 

5. Поддържайте здравословно тегло

 

Грижата за здравето включва и храненето. Балансираното хранене играе ключова роля за здравето на тялото ни. То осигурява необходимите хранителни вещества, минерали и витамини, които са важни за оптималното функциониране на организма.

Здравословното хранене трябва да бъде богато на плодове, зеленчуци, целулоза, протеини, въглехидрати и да съдържа по-малко мазнини и захари. Това помага за запазване на здравословно тегло и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет, депресия и много други болести и разстройства.

Предлагаме ви някои примери за храни, които трябва да присъстват в балансирания хранителен режим:

  • протеини – в това число спадат месо, риба, яйца, зехтин и зърнени храни;
  • мазнини – предимно здравословни мазнини като авокадо, маслини и ядки;
  • целулоза – включва пълнозърнести храни като каша, ориз, брашно;
  • плодове и зеленчуци – важен източник на витамини, минерали и фибри;
  • вода – необходимо е да пием минимум по 8 чаши вода на ден.

Правилно е да следим и за количеството на приеманите храни. Прекалената консумация може да доведе до проблеми с теглото.
В случай, че не можем да ядем някои продукти и имаме недостиг на полезни вещества в организма, е препоръчително да приемаме хранителни добавки. Аптеки galen.bg ни съветват да се доверяваме винаги на доказали се на пазара места за закупуване на продукти за нашето здраве.

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови