Остеопорозата, означава загуба на плътност и здравина на скелетните кости. За да бъде предотвратена трябва постоянно да се следи за ранни симптоми, но хората често ги пренебрегват, което води до негативни последствия за здравето – всяко едно падане може да причини счупване.

Ето и какво най-често се игнорира:

Възраст

Ако сте на 50 + години, рисковите фактори за остеопороза се увеличават многократно. На тази възраст определено трябва да обсъдите с лекаря си колко висок е рискът за вас и дали е необходимо да приемате допълнително количество калций.

Прием на някои лекарства

Това обстоятелство също редовно се подценява. Междувременно стероидите, инжекционните контрацептиви, лекарствата за депресия или киселини могат да допринесат за развитието на остеопороза.

Изкривяване на гръбнака

Този красноречив, на пръв поглед, симптом често се игнорира. След 50 години трябва задължително да измерите височината си, да контролирате стойката си – кривината на гръбначния стълб може да означава появата на неблагоприятен процес.

Болки в тялото

Малките пукнатини в костите могат да се появят не само с напредването на възрастта, но и на всеки един етап от живота ви.

Те причинят болка, което се игнорира и се понася търпеливо, защото не изглежда опасна. А всъщност е.

Мускулна слабост

Например, когато ви е трудно да станете от стол без помощта на ръцете. Това също е един от симптомите на тихо разрушаване на костите, когато връзката между костния апарат и мускулите отслабва прогресивно.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови