5 причини защо е добре да приемате мелатонин
 © istockphoto.com

 

Мелатонинът е известен още като хормона на съня, тъй като производството му е пряко свързано с количеството светлина, което получаваме. Намира се естествено в нашето тяло и се синтезира чрез триптофан, незаменима аминокиселина, която тялото не може да произведе само — тя трябва да бъде получена от храната и е от жизненоважно значение, тъй като е необходима за растежа и развитието.

 

 

Тялото ни произвежда два вида мелатонин

 

Нашето тяло притежава два вида мелатонин: единият се развива в епифизната жлеза, а другият се произвежда в органите. Първият е фоточувствителен, тоест произвежда се според количеството светлина, на което сме изложени, и отговаря за контролирането на биологичните ритми на съня.

 

Вторият, наречен екстрапинеален мелатонин, се произвежда в по-големи количества, но производството му не е свързано със светлината. Сред най-важните му функции е клетъчната защита, тъй като има антиоксидантно и противовъзпалително действие.

 

Добави описание

 

Сън, функцията на епифизния мелатонин

 

Мелатонинът на епифизата контролира биологичния часовник на нашето тяло, като е основното нещо, отговорно за нашите цикли на почивка. Започва да се произвежда привечер, когато започваме да възприемаме по-малко светлина, а максималното му производство се появява в тъмнината на нощта. Той не предизвиква сън, сякаш е хапче за сън — неговата задача не е да ни кара да спим, а да ни напомня, че трябва да си починем.

 

Безопасно ли е да приемате мелатонин?

 

Добави описание

 

Функции на екстрапинеалния мелатонин

 

Производството на екстрапинеален мелатонин е напълно независимо от епифизната жлеза и, когато е необходимо, всеки орган или тъкан може да го произвежда сам. Функциите му се осъществяват на клетъчно ниво. Той регулира клетъчните функции, като действа като антиоксидант, предотвратява клетъчното стареене и в същото време като противовъзпалително средство за защита на клетките.

 

Добави описание

 

Ползи за нас

 

В допълнение към най-популярното си предимство, като регулатор на съня и почивката, този хормон ни предоставя и редица изключително важни предимства.

 

 1. Това е естествен антиоксидант — Доскоро се смяташе, че витамин Е е най-ефективният съществуващ антиоксидант, но многобройни проучвания показват, че мелатонинът е два пъти по-мощен. Този хормон има способността да неутрализира свободните радикали, които са токсичните вещества, които се натрупват в клетките, като ги предпазва от разрушаване.
 2. Предотвратява стареенето — Преждевременното стареене се появява, когато има липса на мелатонин, тъй като той е хормонът, отговорен за регулирането на клетъчното стареене.
 3. Регулира имунната система — Натрупването на възпалителни ензими и свободни радикали в клетките уврежда здравите тъкани, което води до появата на хронични заболявания. Мелатонинът регулира броя на клетките на имунната система за борба с инфекциите, като същевременно действа противовъзпалително, предотвратявайки хронично възпаление.
 4. Помага за предотвратяване на рак — като добавим всички свойства, изброени по-горе, мелатонинът се счита за противораков хормон. Той също така помага за повишаване на ефективността на химиотерапията и лъчетерапията, като същевременно намалява техните странични ефекти.
 5. Това е невропротектор – добавките с мелатонин при възрастните хора помагат да се грижат и поддържат хематоенцефаличната мембрана, мембраната, която предпазва мозъка и гръбначния мозък от вредни вещества. Може да се използва и за предотвратяване на Алцхаймер и други невродегенеративни заболявания, които се появяват с възрастта.

 

Добави описание

 

5. Храни, които спомагат за производството му

 

Въпреки че произвеждаме този хормон естествено в тялото си, нашата диета ще бъде от жизненоважно значение, както за да го консумираме директно от храната, така и за да получим триптофана, от който тялото ни се нуждае, за да го синтезира.

 

Сокът от череши лекува безсъние 

 

 • Плодове – Черешите, особено по-киселите, имат високо съдържание на мелатонин, както и бананите, и двете се препоръчват вечер, за да ни помогнат да заспим. Последният, освен мелатонин, съдържа триптофан, както и ананасите, авокадото и сливите.
 • Зеленчуци – Сред зеленчуците, богати на триптофан, са спанак, цвекло, моркови, целина и броколи.
 • Ядки – От всички ядки, орехите имат най-високо съдържание на мелатонин, 3,5 нанограма мелатонин на грам ядки. Другите ядки също осигуряват триптофан, витамини B и C, протеини, магнезий и омега 3.
 • Зърнени храни — Оризът и овесените ядки (главно пълнозърнести), заедно със сладката царевица, са храните с най-високи количества мелатонин на грам.
 • Бобови растения и семена — Нахутът, лещата, соята и сусамът, тиквеното и слънчогледовото семе освен триптофан ще осигурят и B1, B3, B6, B9 и магнезий.
 • Месо – Особено пуешкото, пилешкото и мазната риба са богати на триптофан, както и яйцата, особено жълтъците, и млечните продукти.

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови