Четенето на книга не само е приятно и увлекателно занимание, но всъщност и много полезно. Научете повече за това какви точно са ползите от ежедневното четене на книга – било то и само за кратко преди да заспите.

5 ползи от ежедневното четене на книга
 © iStock

Ако сте от хората, които обожават да четат книги и го правят (почти) всеки ден, вероятно за вас е такова удоволствие, че дори нямате нужда от още доказателства защо това занимание си струва. Ако обаче сте от хората, които рядко намират подходящото време за четене, най-добре вижте какви са ползите от ежедневното четене на книга.

Книгата е начин човек да избяга от реалния свят и да се пренесе на по-добро и различно място. Няма човек, който да не обича да чете – той просто не е намерил своята история.

Защо е полезно да четете книга всеки ден?

Четенето поддържа мозъка

Четенето на книга променя мозъка и то в буквалния смисъл – дори няма значение какво четете. Разбира се, четенето на нехудожествена литература ще бъде по-голямо умствено предизвикателство. Но четенето на каквато и да е книга, ще се отрази благоприятно на мозъка. Това е така, защото тази дейности стимулира части от мозъка, които рядко използвате в ежедневието си.

Интересно: Какви книги са подходящи за четете преди лягане?

Добави описание

Книгите обогатяват речника

Четенето на книги е чудесен начин да обогатявате речника си, разбирайки как точно да прилагате конкретните думи в контекст. Една от най-големите ползи от четенето е постепенното включване на нови думи в речника. Това е видим ефект при децата, които започват да четат от ранна възраст. Обогатяването на речника е нещо прекрасно, както и поддържането на вече запаметените думи. Замислете се само – колко думи обикновено използвате в ежедневието си? Четенето на книги определено ще ви помогне да поддържате по-обширен речников актив, както и да го използвате ефективно в общуването си.

Четенето развива съпричастието

Независимо дали става въпрос за художествена или нехудожествена литература, книгите ви пренасят в изцяло нови светове. Срещате герои и ги опознавате в дълбочина. Разбирате защо предприемат конкретни действия – дори да не ги одобрявате. Запознанството с различни личности и техните истории в книгите ви прави по-съпричастни към хората. Тъй като вие може да видите защо конкретен човек мисли и действа по определен начин, а това само по себе си разширява и вашия хоризонт и ви дава различни гледни точки. Започвате да съдите и критикувате по-малко, а да съчувствате повече.

5-те зодии, които най-много обичат да четат книги – вие от тях ли сте?

Добави описание

Книгите намаляват стреса

Всички живеем под стрес, както и знаем колко опасен може да бъде той, ако се превърне в хроничен. Добрата новина е, че ежедневното четене е лесен и приятен начин да намалите нивата на стреса. Докато се потапяте в историята, временно се откъсвате от своите проблеми и давате възможност на себе си да си отдъхнете. Интересното е, че четенето е като вид медитация, защото е повтаряща се задача, върху която трябва да се съсредоточите. Думите се променят, но действието е същото – страница след страница. Също така стимулирането на вашето въображение ви позволява да влезете в променено състояние на съзнанието. В допълнение проучвания показват, че дори шест минути четене може да намали сърдечната честота и мускулното напрежение. Така че любимата ви книга ви отпуска не само психически, но и физически.

Четенето забавя когнитивния спад

Когнитивният спад е неизбежен. Това е нещо, което се случва естествено с напредването на възрастта. Може обаче да забавите когнитивният спад почти до степен, в която да го предотвратите. Ежедневното четене подобрява здравето на мозъка. Мозъкът е точно като мускул и има нужда от редовна тренировка, за да не загуби добрата си форма. Четенето е приятна когнитивна дейност, с която лесно може да поддържате мозъка си здрав.

Още за книгите: 10 причини да четем (повече)

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови