Прошката е чувство на свобода и лекота. И въпреки това хората трудно прощават. Най-ироничното е, че човек прощава най-трудно на себе си.

4 съвета как по-лесно да простим на себе си
 © iStock

Ако в съзнанието ви често изплува смущаващ спомен за нещо, което се е случило, за нещо, което сте казали или пък за нещо, което сте направили, значи не сте си простили за него. Без значение от станалото, най-доброто, което може да направите за себе си, е да си простите.

Да си простите е важно, защото ако не го направите, рискувате да позволите тези погрешни действия да предефинират вашето усещане за това кои сте.

Има често срещано погрешно схващане, че отказът на човек да си прости, означава, че съжалява повече. Истината е, че единственото, което се случва, е, че той сам забавя своя личностен прогрес.

Как да се научите да си прощавате по-лесно?

Не се идентифицирайте с грешката си

Когато допуснете грешка, осъзнайте я и я признайте пред себе си. Дайте си време, в което може да се чувствате зле, но не се измъчвайте вечно. Ако наистина смятате случилото се за грешка, то вие неминуемо ще научите ценен (макар и болезнен) урок. Не позволявайте да се самосаботирате, като се идентифицирате с грешката си. Тя не оформя вашата личност и тя не сте вие. Характерна черта на личността може да бъде поведение, което е постоянно повтарящ се модел, а не единична случка. Но дори и да става въпрос за вашето по-продължително поведение, което вече смятате за грешка, това е първата стъпка към вашата личностна промяна.

6 начина да спрете да живеете в миналото

Добави описание

Излейте мислите си на хартия

Воденето на дневник е много добър инструмент във всички видове психологическо лечение. По отношение на вината обаче може да бъде особено полезно. Напишете всичко, в което се обвинявате. След това напишете защо според вас сте постъпили по този начин. С какво негативно качество свързвате себе си? Важи ли то за всички ваши постъпки и взаимоотношения? Най-вероятно отговорът ще бъде „не“.

Ежедневният дневник – още един начин да подобрите живота си

Поискайте прошка

Има голяма вероятност, ако все още не сте си простили за нещо, то във въпросната ситуация да е намесен някой друг. Ето защо, ако още не сте го направили, споделете със замесените хора, че знаете, че сте сгрешили. Колкото и труден, дори плашещ да ви се струва този разговор, уязвимостта всъщност е голяма сила. Така че, ако сте постъпили грешно, трябва не само да го осъзнаете за себе си, но и да поемете отговорност за случилото се. Важно е обаче да се отбележи, че не трябва да обвързвате прошката към себе си с това дали ще получите прошка от другия човек. Вие отговаряте само за своите действия, не може да контролирате реакциите на останалите хора.

Ползите от прошката

Приемете последствията

Да си простите означава да разберете, че може би сте заслужили последствията, с които сте се сблъскали, но че наказанието не трябва да ви тежи вечно. Специалисти съветват да погледнете на случилото се под различен ъгъл и да си зададете следния въпрос: „Това бях аз тогава и направих даденото нещо. Кой обаче искам да бъда в бъдеще?“. Отговорът ще ви помогне да преодолеете вината и съответно по-лесно да простите на себе си.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови