Калцият в човешкото тяло е концентриран в костите и зъбите, но присъства и в кръвта и в тъканите на нервната система. Около 70% от нашия скелет се състои от този минерал. Калцият допринася за нормалната коагулация на кръвта, регулира сърдечната честота и участва в свиването на мускулите и релаксацията.

Калцият участва в много важни функции на човешкото тяло, затова е важно да следим симптомите, които показват, че организма ни страда от липса на този минерал. Постоянният дефецит на калций може да доведе до най-различни заболявания, например остеопороза.

Мускулни крампи
Понякога спазмите се появяват в резултат на мускулно напрежение или липса на калий, но ако те са периодични, това може да е сигнал на недостиг на калций. Особено, ако имате спазми в бедрата, прасците и ръцете, значи трябва да се храните с богати на калций храни.

Безсъние
Също така, калцият е важен за добрия сън. Ако имате проблеми със заспиването, това може да е сигнал за ниски нива на калций.

Суха кожа, чупливи нокти

Калцият играе важна роля за възстановяването на кожата и ноктите. Следователно проблемът със сухата кожа и слабите нокти показва намаляване на нивото на този минерал.

Високо кръвно налягане
Много минерали участват в нормализирането на кръвното налягане, а калцият се счита за един от основните. Консумирането на достатъчно калций помага за предотвратяване на хипертонията и намалява потенциалните й усложнения.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови