Левкемията е вид рак, който засяга кръвните клетки и костния мозък. Увредените кръвни клетки изместват здравите, като това води до анемия, податливост на инфекции и други патологични промени в организма. Но въпреки, че е много опасно заболяване, признаците на левкемията често могат да бъдат пропуснати, а с това и шанса да се осъществи навременно лечение с добър изход. Затова медиците предупреждават, да бъдете нащрек за някои тихи признаци.

Умора и слабост

Това са типични признаци на анемия или казано по друг начин дефицит на червени кръвни клетки. Ако често се чувствате уморени, а понякога пристъпите са дори непоносими, добре е да се обърнете за помощ към вашия лекар.

Задух

Трудното дишане, например при извършване на физическа дейност или дори само при говорене, също може да бъде сигнал за опасната болест. Не пренебрегвайте този симптом

Синини

Ако забележите, че по тялото ви са се появили синини, за които няма видима причина, а при по-силен натиск те се разширяват и обхващат по-големи зони, то това означава, че броят на тромбоцитите ви в кръвта е намалял. Оглеждайте се предимно за синини по ръцете и краката и ако откриете такива, се прегледайте.

Кървене

Кръвотечение от носа, венците, устните или други органи също могат да бъдат признак, че развивате левкемия. Същото се отнася и за малките кръвоизливи по кожата и лигавицата, наречени петехии. Те са безболезнени и най-често се появяват на краката в глезените и глезените.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови