Черният дроб е жизненоважен орган, който изпълнява повече от 500 функции. Затова трябва да се грижим с голямо внимание за него.

Ето какво трябва да знаете, за да поддържате черния дроб здрав. Не се изисква кой знае какво, просто е достатъчно да следвате няколко прости препоръки на експертите.

Първата препоръка е да ядете повече зеленчуци. На първо място, диетолози препоръчват да се наблегне всякакъв вид зеле: обикновено, карфиол, броколи и брюкселско зеле. Тези зеленчуци се характеризират с високо съдържание на сулфорафани – вещества, които помагат за прочистване на черния дроб. От друга страна, резултатите от проучване на китайски учени показват категорично, че зелето помага за премахването на бензола от организма.

Също така, експертите препоръчват да консумирате по-често пълнозърнести храни. Те помагат за изчистване на черния дроб от вредни мазнини.

Полезно за тялото може да бъде и употребата на кафе. Според учените, ежедневната консумация на три чаши гореща напитка помага значително да се намали рискът от чернодробно заболяване. Факт е, че съдържащите се в кафето полифеноли намаляват количеството на мастните отлагания, които причиняват възпаленията.

Освен това експертите препоръчват да се обръща внимание на физическата активност и да се движите повече. Тази мярка ще помогне за контролиране на кръвната захар и ще намали вероятността от увреждане на черния дроб.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови