Разбира се, бременността е една от причините, заради които менструацията ви може да се „изгуби“. Ако обаче не сте бременни и въпреки това нямате менструация, това може да се дължи на някой здравословен проблем. Научете повече за възможните причини, заради които менструацията ви липсва.

4 възможни причини за липсваща менструация
 © iStock

Две от очевидните причини за липсваща менструация са бременността и менопаузата. Когато обаче не става въпрос за очакване на дете, нито за възраст, при която може да се предположи навлизане в менопаузата, трябва да се разгледат други възможни варианти за отсъствието на менструацията. Всъщност липсващата менструация, дължаща се на други причини, се нарича аменорея.

Спиране на противозачатъчни хапчета

При много жени спирането на приема на противозачатъчни хапчета може да доведе до объркване на месечния цикъл. Понякога дори могат да се появят неприятни симптоми като липса на настроение, умора и главоболие. Както и „сбогуване“ с редовните менструации. След преустановяване приема на противозачатъчни хапчета аменореята може да продължи до 3 месеца при жени с редовна преди това менструация или до около 6 месеца при дамите с нередовен цикъл.

Какво влияе на месечния цикъл? >>>

Добави описание

Всъщност много жени започват прием на противозачатъчни хапчета именно заради липсваща или нередовна менструация. Ето защо, когато спрат да ги взимат, се очаква същите симптоми отново да се завърнат.

Проблеми с щитовидната жлеза

Проблемите с щитовидната жлеза също могат да доведат до липсваща менструация. Нарушенията на щитовидната жлеза са свързват с ановулаторни цикли (липса на овулация) и дори спонтанен аборт.

Вижте също: 6 причини цикълът ви да е по-слаб от обикновено

Синдром на поликистозните яйчници

Аменореята може да бъде факт и заради симдорма на поликистозните яйчници, който засяга милиони жени по света. Всъщност това е една от най-честите причини за липсваща менструация.

6 признака на поликистозните яйчници >>>

Хранене и начин на живот

Много фактори могат да повлияят на менструацията. Хранителните разстройства, диетите, недостигът на важни хранителни вещества и интензивните упражнения биха могли да объркат менструацията. Освен това силният стрес и липсата на достатъчно сън са допринасящи фактори за отсъствието на цикъл. Функционалната хипоталамична аменорея често се свързва с претоварване, ниско телесно тегло и стрес.

Добави описание

Ако вие самите се сблъсквате с проблема на липсващата менструация, най-добре се консултирайте със специалист, който ще ви помогне да разберете точната причина за това състояние. Вероятно ще се наложи да направите няколко теста, с които да се проверят нивата на някои хормони.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови