Проучване, проведено от Службата за икономически изследвания на Министерството на земеделието в САЩ, което изследва моделите за разпределяне на бюджета, сочи че що се отнася до определения за храна бюджет, американските домакинства хвърлят голяма част от парите за силно нездравословна храна.

Средно 18 на 100 се харчи за рафинирани зърнени храни, следвани от 14 на 100 за захар и захарни изделия, червеното месо е на трето място (при това предимно такова месо, което идва от CAFO – концентрирани операции за хранене на животни, КОХЖ), а на четвърто място са полуготовите, замразени вечери и напитки.

В пълен контраст са изхарчените за тъмнозелени зеленчуци пари – 0.5%, като сходно количество се отделя и за оранжевите такива. Всички останали зеленчуци заедно съставят не повече от 4%, а плодовете (само цели сурови плодове) обхващат 6%.

Както Форбс споделят:

“Пазаруващите не харчат по-малко за храна отколкото трябва, 17% от пазара си обаче запълваме с рафинирани зърнени храни (при положение, че това е повече от 3 пъти над препоръчителния прием). И въпреки че от Министерството на земеделието препоръчват да се дава не повече от 1% за захарни изделия, в действителност американците дават близо 14%. Това означава, че не желанието ни да пестим пари ни кара да се храним лошо, а собствените ни неразумни решения.“

Вярвам, че е комбинация от това от една страна да взимаме разумни решения и от друга да се образоваме кои храни наистина са полезни за нас. В разрез с всеобщото мнение, всъщност не е нужно да се дават много пари, за да можем да се храним добре. В интерес на истината, много от най-здравословните храни, за които ще поговорим сега, са доста евтини.

И още повече, тъй като са толкова много, спокойно можете да планирате менюто си според сезона и това какво е намалено в момента.

Съветвам ви 90% от бюджета си да давате за непреработени храни и едва 10% за преработени такива. Мисля, че ако искате да храните себе си и семейството си по-здравословно, добро начало би било да изберете по няколко храни от списъка по-долу.

Всеки ден от месеца ще споделяме по една от здравословните храни. Следете ни.

Николов

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Николов

Най- нови