Здравето на мозъка често се пренебрегва, макар доброто състояние на мозъка да е от съществено значение за цялостното благополучие на човек.

3 начина да поддържате мозъка си здрав
 © iStock

Мозъкът е най-сложно устроеният орган в човешкото тяло, както и един от най-важните органи. Той ни помага не само да извършваме прости ежедневни дейности като говоренето, но и има влияние върху други неща като способността ни да взимаме решения, например. Здравословният начин на живот – от хранене до добри навици са много важни за здравето на мозъка. Три неща обаче са с особена важност:

Качествен сън

Качественият сън е равен на цялостно здраве, включително и на здрав мозък. Докато спите, мозъкът ви се изчиства от токсини. Недостатъчният сън обаче възпрепятства това естествено почистване и води до натрупване на токсини. Един такъв токсин е протеинът амилоид бета, който е сред отличителните белези на болестта на Алцхаймер. Ако е възможно, опитайте да лягате и да се събуждате всеки ден в приблизително еднакъв час. Спете на по-ниска температура и се погрижете да спите така, че да се събуждате свежи и отпочинали.

Добави описание

Упражнявайте се

Всяко движение е полезно за неврологичното здраве. Въпреки това аеробните и силовите тренировки се смятат за най-полезни за мозъка и забавящи неговото остаряване. Доказано е, че аеробните упражнения генерират нови неврони в хипокампуса – областта на мозъка, свързана с паметта, ученето и емоциите. Свиването на мускулите по време на силова тренировка освобождава определени мускулни протеини в кръвния поток. Те стигат до кръвно-мозъчната бариера и оказват положително влияние върху различни области на мозъка ни. Специалисти препоръчват по 20 минути аеробни упражнения всеки ден и три пъти седмично силова тренировка.

Добави описание

Здравословна храна и добавки

Мозъкът обича полезна храна, богата на важни хранителни вещества. Ето защо разнообразното и здравословно хранене е толкова важно. Като допълнение човек може да приема и различни добавки. За здрав мозък храните с или добавките омега-3 мастни киселини са особено важни. Витамин D и креатинът също подпомагат здравето на мозъка. Имайте предвид, че когато избирате хранителни добавки, качеството им трябва да е първото нещо, на което обръщате внимание. Само по този начин ще си гарантирате истински резултати.

Прочетете още:

По какво се различават умът и мозъкът?

10 разлики между женския и мъжкия мозък

Какъв е вашият мозък?

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови