София. Отделението по лъчелечение с център по радиохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ стана поредната спирка по пътя на розовия кемпер на Фондация „Една от осем“. Това съобщиха от пресцентъра на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. От организацията, чийто основател е известната ТВ водеща Нана Гладуиш, дариха 200 комплекта „Розова прегръдка“ на пациентки с рак на гърдата, преминаващи през лъчетерапия.

Всеки комплект съдържа:
– Памучен шал, с който дамите да бъдат покривани след позиционирането за лъчетерапия;
– Мостри на специализирани продукти – дермокозметична грижа за пациенти, подложени на химио и лъчетерапия;
– Информационни брошури, разработени от фондацията.

Дарението беше прието лично от началника от Отделението по лъчелечение с център по радиохирургия д-р Илиана Колева и от старшата сестра Десислава Ракова. Подаръците за пациентките бяха донесени от управителя на фондация „Една от осем“ Гергана Димитрова и психологът Жечка Илиева, която самата е била диагностицирана с карцином на млечната жлеза. „От опита си като човек, преминал през тази страшна диагноза знам, че едно от най-травмиращите неща за пациентките е белегът, който остава след операцията за отстраняване на млечната жлеза. Надяваме се с този жест да спестим на много жени неудобството“, каза Жечка Илиева.

„В последните години акцент в лечението на тези пациенти е качеството на живот и това е основната идея на днешното дарение. Лъчетерапията е част от комплексното лечение на пациентите с карцином на млечната жлеза. Обикновено то се провежда постоперативно, а когато това е невъзможно апаратът, с който разполагаме, помага да се намалят, доколкото е възможно, размерите на първичния тумор“, обясни д-р Колева.

Отделението по лъчелечение с център по радиохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ разполага с най-ново поколение линеен ускорител True Вeam STX със специални приспособления за мозъчна и телесна радиохирургия, като алтернатива на хирургично лечение. Прилагат се най-съвременните в света техники за лъчелечение: стереотактична радиохирургия – безкръвна алтернатива на операция или допълваща ефекта й; модулирано по интензитет лъчелечение, при което облъчването трае само няколко минути, и други техники, които целят максимално съхранение на здравите тъкани и органи. Близо 700 пациенти преминават през центъра всяка година като една седма от тях са с карцином на млечната жлеза.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови