София. През 2020 г. пациентите, които са потърсили помощ в „Пирогов”, са 198 639. Това съобщи зам. изпълнителният директор на болницата проф. Николай Габровски по време на брифинг, информират от пресцентъра на лечебното заведение. Хоспитализирани са 35 372 души. Пациентите със симптоми на COVID-19, преминали през специалния триаж, са около 13 000, а останали на лечение с коронавирус са 3000, най-често – зависими от кислород.

2/3 от пациентите с COVID-19 са лекувани през последните 2 месеца. „Т.е., ако преди сме имали около 100 човека на месец, през последните 2 месеца имаме по около 1100 пациента”, отбеляза проф. Н. Габровски. „Това е огромно усилие. Огромно натоварване за изключително кратък период от време, това е вълната на заболяването”, каза професорът.

По думите му в последните месеци дейността на лечебното заведение е основно подчинена на COVID-19, макар никое звено да не е прекратявало дейността си. Проф. Габровски допълни, че това коства огромни организационни промени, като се започне от инсталирането на фургони за триаж пред болницата, премине се през пълното преустройство на пациентопотока и отделяне на болните от COVID-19 от останалите и се стигне до разкриването на 450 COVID легла в рамките на десет дни.

„Някой мисли че думата на 2020 е COVID”, посочи той. „COVID-19 беше темата, а думата на 2020 всъщност са 2 думи – смелост и солидарност. Смелост на лекарите пред неизвестното. На МВР и учители. На вас, медиите. На тези, които избраха разума. На тези които си останаха вкъщи. Солидарност – не можем един без друг. Здравеопазването без обществото. Обществото без здравеопазване. Ние без мобилизация на всички структури на държавата и управлението, за да се обезпечи материално и оранизационно. Доказахме че можем да бъдем смели и солидарни”, коментира проф. Николай Габровски. Според него думата в началото на 2021 г. е надежда.
„Надявам се в края на 2021 да е успех”, завърши проф. Габровски.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови