Връзката между родителите и детето винаги е сложна, но и много важна за това в какъв човек ще се превърне малчуганът, когато порасне. Поведението на родителите в ежедневието и отношението към детето е оставя дългосрочен отпечатък. 15 знака, че сте отгледани от родители нарцисисти

15 знака, че сте отгледани от родители нарцисисти
 © iStock

Според психологията, хората, които са нарцисисти, мислят, че превъзхождат другите и са нещо повече от тях, имат силна нужда от внимание и контрол, не изпитват състрадание, не се съобразяват с нуждите на другите и т.н. Не е задължително нарцисистът да притежава всички тези качества, но със сигурност проявява повече от половината от тях.

10 знака, че срещу вас стои нарцисист >>>

6 типа енергийни вампири и как да блокирате влиянието им >>>

****

Как да разберете дали сте отгледани от нарцисист 15 знака?

 1. Избягват да говорят за притесненията ви дори да сте повдигнали темата и имате нужда да споделите.
 2. Не общуват честно и открито.
 3. Не признават, ако не се реагирали правилно в дадена ситуация.
 4. Манипулират ви.
 5. Чувствате, че ви обичат само когато сте безупречни. През останалото време демонстрират разочарование.
 6. Обвиняват ви веднага след като нещо се обърка.
 7. Ако опитате да поставите някакви граници, ви манипулират емоционално и ви обвиняват.
 8. Имат постоянна нужда от внимание, без да дават същото в замяна.
 9. Интересуват се повече от мислите и чувствата на околните, а не от вашите.
 10. Винаги доминират в разговор.
 11. Омаловажават изборите и решенията на децата, дори децата им вече да са възрастни хора.
 12. Често се вживяват като мъченици или жертви.
 13. Присмиват се или не забелязват емоциите и реакциите ви.
 14. Ревнуват и не се радват за живота, който сте си изградили, след като сте пораснали и напуснали дома.
 15. Опитват се пряко да влияят на начина, по който вършите нещо.

нарцис

 

Отгледан от нарцисист!

Как това влияе на живота ви като възрастен?

 

Как избирате партньора си

Ако сте отгледани от нарцисист, това може да се отрази на начина, по който избирате своята половинка. Тук вариантите са два. При първия ще изберете партньор, който е отражение на поведението на родителя нарцисист. Този подсъзнателен избор често води до токсични връзки, пълни с психическо и/ или физическо насилие. От друга страна, може да се опитате да избягате изцяло от този модел и да търсите човек с мек нрав и пасивно поведение, за да доминирате над него/ нея и така най-после да поемете контрол.

 

Самите вие се превръщате в нарцисист

Т.нар. наследствен нарцисизъм е често срещан при деца, отгледани от родител нарцисист. Порасналото дете “имитира” поведението на родителя – става контролиращ, изискващ и егоистичен възрастен. Често срещана черта при наследствения нарцисизъм е критичността, съчетана с нулевата търпимост към критика.

 

Не пораствате

Често срещано поведение при порасналите деца, отгледани от нарцисисти, е, че остават “заседнали” в този тип отношения. Независимо дали с партньора си, с колегите или с приятелите си, те винаги жертват себе си, правят компромиси и не изказват мнението си. Просто защото това винаги се е очаквало от тях.

 

Вие сте най-големият си критик

Критикувате себе си за всичко, насочвате цялото си внимание и към най-дребните недостатъци. Когато пораснат, децата, отгледани от нарцисисти, често са перфекционисти или винаги съмняващи се в себе си.

 

Страхувате се да се обвържете

Неспособността за обвързване и избягването на сериозни връзки е друга черта на хората, отгледани от родител/и нарцисисти.

 

Искате винаги да угаждате на хората

Възможно е да изпитвате нужда да угаждате на хората, да търсите начини да ви покажат позитивно отношение. В комбинация с това, вероятно трудно поставяте граници на общуването и не можете да отказвате.

 

Имате емоционални проблеми

Ако сте отгледани от нарцисист, вероятно имате проблеми да контролирате собствените си емоции. Възможно е да се борите с тревожност, депресия, ниско самочувствие, съмнение в себе си.

нарцисизъм

 

Как да се справите?

За да се отърсите от следата, оставена от родител нарцисист, трябва да обърнете поглед навътре, към себе си. И стъпка по стъпка да се “излекувате”, за да спрете порочния цикъл и да сте по-добри родители за своето дете.

 

Научете се да разбирате нарцисизма

Вземете си литература и прочетете статии, посветени на нарцисизма. Опознайте състоянието и неговите знаци. Колкото по-добре разбирате нарцисизма, толкова по-лесно ще се излекувате.

 

Потърсете професионална помощ

Ако не успявате да се справите сами, потърсете професионална помощ. Психологът ще ви помогне да видите проблема от друг ъгъл и ще ви даде инструментите, за да се справите с проблема.

 

Поставете граници

Може би най-трудната стъпка ще е да поставите граници спрямо родителя нарцисист. Промяната в динамиката на отношенията с когото и да било е огромно предизвикателство.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови