В днешно време хората спят по-малко, отколото в миналото, а качеството на съня също е намаляло. А сънят е точно толкова важен, колкото балансираното хранене и физическата активност, за да бъдете здрави. А ето и 10-те причини, които ще ви накарат да подобрите съня си.

10 причини, поради които добрият сън е важен

 

 

1. Лошият сън е свързан с по-високо телесно тегло
 

Хората с кратка продължителност на съня са склонни да наддават тегло без видима причина. Всъщност кратката продължителност на съня е един от най-силните рискови фактори за затлъстяването. Смята се, че ефектът на съня върху наддаването на тегло се дължи на множество фактори, включително хормони и мотивация за упражнения.

 

2. Хората с добър сън са склонни да ядат по-малко калории

Проучванията показват, че хората, лишени от сън, имат по-голям апетит и са склонни да ядат повече калории.

Лишаването от сън нарушава ежедневните колебания в хормоните на апетита. Това включва по-високи нива на грелин, хормонът, който стимулира апетита, и намалени нива на лептин, хормонът, който потиска апетита.

 

Калкулатор на съня: Кога трябва да си легнем, за да се събудим свежи >>>

3. Добрият сън може да подобри концентрацията и производителността

Сънят е важен за различни аспекти на мозъчната функция. Това включва мислене, концентрация, производителност. Всички те са повлияни отрицателно от лишаването от сън.

Доказано е, че добрият сън подобрява уменията за решаване на проблеми и подобрява работата на паметта както на деца, така и на възрастни.

 

 

4. Добрият сън може да подобри спортните постижения

Доказано е, че сънят подобрява спортните постижения. В проучване върху баскетболисти е доказано, че по-дългият сън значително подобрява скоростта, точността, времето за реакция и психическото благосъстояние.

Лошият сън от друга страна е свързан с по-бавно ходене, намалена сила и по-големи затруднения при извършване на физическа дейност.

 

9 храни и напитки преди сън, за да спите по-добре >>>

 

5. При липса на сън има по-голям риск от сърдечни заболявания и инсулт

Хората, които не получават достатъчно сън, са изложени на далеч по-голям риск от сърдечни заболявания или инсулт, отколкото тези, които спят 7-8 часа на нощ.

6. Недостатъчният сън крие риск от диабет 

Липсата на сън засяга нивата на кръвната захар и намалява инсулиновата чувствителност. В проучване при здрави млади мъже ограничаването на съня до 4 часа на нощ в продължение на 6 нощи подред причинява симптоми на преддиабет. Тези симптоми отзвучават след една седмица увеличена продължителност на съня.

 

Добави описание

 

7. Лошият сън е свързан с депресия

 

Проблемите с психичното здраве, като депресията, са тясно свързани с лошото качество на съня и нарушенията на съня. Изчислено е, че 90% от хората с депресия се оплакват от качеството на съня. Лошият сън е свързан дори с повишен риск от смърт от самоубийство.

 

 

8. Сънят подобрява имунната ви функция

 

Доказано е, че дори малка загуба на сън нарушава имунната функция. Едно голямо двуседмично проучване проследява развитието на обикновена настинка, след като дава на хората капки за нос с вирус на настинката.

Те открили, че тези, които спят по-малко от 7 часа, са почти 3 пъти по-склонни да получат настинка от тези, които са спали 8 часа или повече.

 

 

 

9. Лошият сън е свързан с повишено възпаление

 

Сънят може да има основен ефект върху възпалението в тялото ви. Липсата на сън активира нежелани маркери за възпаление и увреждане на клетките. Лошият сън е силно свързан с дългосрочно възпаление на храносмилателния тракт, при разстройства, известни като възпалителни заболявания на червата.

 

 

10. Сънят влияе на емоциите и социалните взаимодействия

 

Лишаването от сън може да намали вашите социални умения и способност да разпознавате емоционалните изражения на хората. Едно проучване установи, че хората, които не са спали, имат намалена способност да разпознават проявите на гняв и щастие.

 

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови