Аюрведичните билки и подправки са неразделна част от традиционната индийска медицина от векове. Все повече научни доказателства подкрепят многобройните ползи на билките и подправките по Аюрведа. Вижте кои 10 аюрведични билки и подправки са особено мощни и носят много ползи за здравето на човека.

10 мощни аюрведични билки и подправки
 © iStock

Аюрведа е традиционна медицинска система, произхождаща от Индия. Целта на Аюрведа е да се запази здравето и благосъстоянието на човека, като за целта се поддържат в равновесие умът, тялото и духа. Идеята е, че по този начин болестите се предотвратяват, а не се лекуват.

Аюрведа използва холистичен подход, който съчетава хранителен режим (разнообразни плодове и зеленчуци), физическа активност и промени в начина на живот (качествен сън и по-малко стрес). Аюрведичните билки и подправки също са важен компонент. Те предпазват тялото от болести и предлагат различни ползи за здравето, не само физическото, но и менталното такова. Вижте 10 мощни аюрведични билки и подправки:

Ашваганда

Ашваганда е адаптоген, ето защо може да помогне на тялото да се справи по-ефективно със стреса. Билката също така понижава кръвната захар, както и подобрява съня, паметта, мускулния растеж и мъжката плодовитост. Ашваганда има свойството да намалява възпалението в тялото, както и да подсилва имунната система.

Ашваганда – индийски женшен >>>

Босвелия

Босвелия е аюрведична билка, известна със своите противовъзпалителни свойства. Билката може да намали болката в ставите, да подобри здравето на устната кухина и да подпомогне храносмилането. При хората с хронична астма босвелия също може да окаже полезно действие, като увеличи капацитета на дишане.

Добави описание

Трифала

Трифала е аюрведично средство, състоящо се от три различни подправки – амла, бибхитаки и харитаки. Трифала може да помогне за намаляване на възпалението и за подобряване на храносмилането. Здравето на устната кухина също се подсилва с прием на трифала.

Брахми

Брахми е аюрведична билка, която редуцира възпалението и подобрява мозъчната функция. Освен това брахми намалява симптомите на синдрома на дефицит на вниманието, както и увеличава способността на тялото да се бори със стреса.

Вижте още: Бъдете по-здрави с тези 10 Аюрведа практики!

Кимион

Кимионът е аюрведична подправка, която често се използва за добавяне на по-специфичен вкус към някои ястия. Консумацията на кимион може да облекчи някои стомашни неразположения като подут корем и болки в стомаха. Смята се също така, че кимионът предлага защита срещу хранителни инфекции, развитие на диабет и сърдечни заболявания.

Добави описание

Куркума

Куркумата е друга известна аюрведична подпрвка, придаваща жълто-оранжев цвят на ястията. Куркуминът, основната съставка в куркумата, може да помогне за намаляване на възпалението, както и за подобряване здравето на сърцето и мозъка.

Женско биле

Женското биле, известно още като сладък корен, е аюрведична билка, която намалява възпалението в тялото и го предпазва от различни инфекции. Женското биле също така може да лекува храносмилателни проблеми и да облекчава кожни раздразнения.

Женско биле (сладък корен) >>>

Готу кола

Готу кола е друга аюрведична билка, която помага за подсилване на паметта, както и за намаляване на стреса, тревожността и депресията. Готу кола може да се използва и за подобряване на различни кожни състояния.

Горчив пъпеш

Горчив пъпеш, срещано още като момордика, е аюрведична билка, която понижава кръвната захар и засилва секрецията на инсулин. Горчивият пъпеш също така намалява нивата на лошия холестерол.

Кардамон

Кардамонът е аюрведична подправка, която има свойствата да понижава кръвното налягане, да подобрява дишането и да подпомага лекуването на стомашни язви.

Добави описание

Приемът на аюрведични билки и подправки в малки количества е безопасно. Ако обаче искате да ги приемате в големи дози като добавки, желателно е преди това да се посъветвате със специалист. Големи дози не се препоръчват за деца, бременни жени или такива, които кърмят. При наличие на здравословен проблем или прием на лекарства също трябва да се подходи с повишено внимание.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови