Нарцисистът е човек, който обича и се възхищава на себе си, понякога много извън границите на нормалното. Хората с нарцистично поведение са трудни за общуване и понякога дори токсични за околните. А как да ги познаете? Ето 10 знака, които ще ви ориентират.

10 знака, че срещу вас стои нарцисист
10 знака, че срещу вас стои нарцисист © iStock

1. Нарцисистът мисли, че превъзхожда останалите

Усещането за превъзходство е може би най-отличителната черта на нарцисиста. В неговия живот всичко се свежда до правилно-грешно, добро-лошо. В живота му има йерархия и той стои на върха. Само там нарцисистът се чувства сигурен и щастлив. Той иска винаги да е най-добрият, най-отличаващият се, най-запознатият; иска да има всичко и да контролира всички.

В някои случаи нарцистичното поведение се проявява и в негативни ситуация – иска да е най-болният, най-нещастният, най-онеправданият.

10 знака, че срещу вас стои нарцисист

 

2. Нарцисистът има огромна нужда от внимание и одобрение

Нарцисистът изпитва постоянна нужда от внимание и се опитва да го привлича всячески. Често задава въпроси на околните, заговаря ги, дори да няма нужда от отговора им. 

Нуждата от одобрение също е безкрайна. Нарцисистът иска и търси постоянно признание. Интересното обаче е, че то никога не достига истински до него. Представете си го като черна дупка, която поглъща всичко. Независимо колко хвалби  и одобрение получава, никога не вярва, че ги е заслужил и търси още. Причината е, че независимо от поведението си, нарцисистът е много несигурен и дори плашлив особено когато усеща, че не се справя на максимум.

10 знака, че срещу вас стои нарцисист

 

3. Нарцисистът е перфекционист

Нарцистичното поведение се отличава с огромна нужда всичко да е перфектно, поне по неговите стандарти. Нарцисистът очаква и той, и околните, и събитията, и животът да се случват точно както той си го представя. Тази преувеличена и никога неизпълняваща се реалност води до непрестанно оплакване.

 

Нарцисист в леглото – 7 знака, които го разкриват >>>

 

4. Нарцисистът иска да контролира

Желанието за абсолютен контрол е типично за нарцисиста. Той иска всичко да се случва според неговите виждания и се старае да насочва събитията и хората в определена посока, която е вярна според него. Нарцисистът иска и изисква контрол дори над мисленето на хората около себе си.

 

5. Нарцисистът бяга от отговорност

Макар да иска да контролира всичко, нарцисистът не поема отговорност. Освен ако, разбира се, резултатите не са перфектни. През останалото време той прехвърля вината на околните. Най-често виновници са хората, които са най-близки до него. Просто защото, независимо колко ги критикува, то няма да го обвинят или напуснат.

 

6 знака, че несигурността контролира живота ви >>>

18 съвета, с които ще промените живота си >>>

 

6. Нарцисистът не признава границите

Типичен признак за нарцистично поведение е липсата за усещане на граници. Нарцисистът не знае кога и как да спре. Ако му бъде отказано или казано да престане, той се сърди, като малко дете. Типични за неговото поведение са постоянното досаждане, изискване, отказ и цупене.

10 знака, че срещу вас стои нарцисист

 

7. Нарцисистът не е състрадателен

Типично за нарцистичното поведение е липсата на емпатия. Нарцисистът е егоист, вгледан единствено в себе си. Той не може и не иска да разбере как се чувстват останалите. Не изпитва вина, не се извинява и не съжалява никого и за нищо извън собствената си вътрешна вселена.

 

Защо е полезно понякога да сме егоисти? >>>

 

8. За нарцисиста всичко е заплаха

Нарцисистът вижда негативното във всяка ситуация. За него всяка направена гримаса е израз на възможно най-лошите чувства. Подобни ситуации извеждат най-лошото в нарцисиста и водят до избухване и дори конфронтация. Несигурността, съчетана с възможно най-лошите очаквания във всяка ситуация, водят до конфликт.

 

9. Нарцисистът изпитва страх от отхвърляне

Целият живот на нарцисиста се ръководи от страх – страх от присмех, страх от отхвърляне. В главата му постоянно се въртят мисли как ще стане за присмех и няма да бъде приет. Затова и нарцисистът трудно се доверява и остава в продължителна връзка. Понеже не желае да се отдаде напълно и да разкрие себе си, заедно със слабостите си, той се обвързва трудно.

10 знака, че срещу вас стои нарцисист

 

10. Нарцисистът не работи добре в екип

След всичко изброено досега, е съвсем логично, че нарцисистът не може да работи в екип. Той не зачита чуждото мнение, не разпознава чувствата на другите и не уважава позицията им. Нарцисистът е соло играч. Предимство обаче е желанието да се раздава изцяло и докрай, в преследване на перфектните резултати.

 

Освен всичко казано досега, нарцисистът не обича да показва слабите си страни и дори ги прикрива. Презира идеята другите да видят слабостите му. В същото време изпитва дълбок, но потиснат срам който се проявява с грубо и високомерно поведение. Нормална част от поведението на нарцисиста е постоянната тревожност, че нещо лошо ще се случи или събитията ще излязат от предварително зададените от него рамки.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови