Стрес, липса на сън, неправилно хранене, хормони… Причините за главоболието може да са много. Когато обаче ви заболи глава, не можете да мислите за друго. Затова днес ще ви споделим 10 бързи съвета, с които да преборите главоболието. И нито един от тях не е пиене на хапче!

10 бързи съвета, с които да преборите главоболието
 © iStock

Главоболието е знак, който тялото дава. Най-често означава “Спри и помисли”. Болката в главата може да е резултат от стрес, от глад или жажда. В по-сериозните случаи може да е свързана с хормонален проблем. Вижте 10 бързи съвета, с които да облекчите главоболието.

 

1. Раздвижете врата – много често главоболието е причинено от напрежение в мускулите в резултат на дълго стоене в една и съща неудобна поза или неудобно спане. Най-лесното, което можете да направите, е да раздвижите шията с кръгови движения на главата. Правете ги бавно, с дълбоки вдишвания и издишвания, за да облекчите част от напрежението.

Как да предотвратим болки в шията? >>>

 

2. Пийте вода – малцина знаят, но често главоболието е в резултат на дехидратация. Изпийте 1-2 чаши вода, за да се почувствате по-добре.

11 признака, че не пиете достатъчно вода >>>

 

3. Масаж на скалпа – вплетете пръсти в косата и започнете нежен масаж на скалпа. Тръгнете от челото към врата. В основата на черепа се намира големият тилен нерв. Проучвания показват, че масажирането му облекчава главоболието.

масаж на скалпа

 

4. Масаж между палеца и показалеца – този необичаен метод за справяне с главоболието включва масаж на кожата между палеца и показалеца. След минута се прехвърлете на другата ръка.

Масажирайте тези точки при главоболие и стрес >>>

 

5. Дишайте дълбоко – когато усещате болка, цялото ви тяло се напряга. За да намалите част от напрежението, си направете кратка дихателна практика. Притворете очи, вдишайте дълбоко и издишайте бавно. Можете да си представите пламък на свещ, кълбо светлина или любима природна гледка, за успокоение и добро настроение. Дихателната практика може и да не премахне изцяло главоболието, но ще го намали.

4 лесни дихателни техники и ползите от тях >>>

 

6. Направете си оцетено-меден коктейл – ябълките и ябълковият оцет помагат за възстановяване на алкално-киселинния баланс на тялото и така да помогнат при главоболие. Разтворете 2 с.л. ябълков оцет и 1 ч.л. мед в чаша хладка вода. Разбъркайте и изпийте.

 

7. Чаша джинджифилов чай  – джинджифиловият чай е чудодейна напитка, позната от хилядолетия на човечеството. Освен че помага за отслабване, той може да облекчи главоболието, защото има противовъзпалително действие.

Ослепително тяло с джинджифилов чай >>>

джинджифилов чай

 

8. Вземете си горещ душ – по принцип къпането с гореща вода не е препоръчително. Макар системните горещи душове да са вредни за кожата, те могат да помогнат за справяне с главоболието. Оставете горещата вода да пада на задната част на шията. Това ще помогне на мускулите в зоната да се отпуснат и ще намали болката.

 

9. Кубче лед на слепоочията – артерията, която доставя кръв до лигавицата на мозъка, се намира зад костите на слепоочията. При силна мигрена, тази лигавица се възпалява. Ако понижите температурата на кръвта, която минава от там, се облекчава част от пулсирането. Вземете две кубчета лед и направете нежен масаж в областта на слепоочията, за да облекчите дискомфорта.

кубче лед при главоболие

 

10. Медитирайте – медитацията става все по-популярен метод за справяне със стреса и последиците от него. Когато страдате от главоболие, опитайте да се отпуснете за 10-15 минути с медитация. Приглушете осветлението в стаята, легнете (по възможност на килима или на постелка за спорт) и си пуснете кратка медитация от безбройните варианти онлайн. Притворете очи и насочете вниманието си изцяло към себе си. Следвайте гласа и се оставете на отпускащата музика.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови