Високото кръвно налягане е толкова разпространен здравословен проблем при хората над 50 години, че не бива да остава нелекуван. Но вместо лекарства, може първо да опитате с промяна в начина на живот, храненето, а също и с билколечение. Предлагаме ви 10 билки, които успешно могат да се справят с високото кръвно налягане.

10 билки за регулиране на високото кръвно налягане
10 билки за регулиране на високото кръвно налягане

1. Босилек

Доказано е, че екстрактът от босилек понижава кръвното налягане при гризачите, макар и за кратко. В босилека се съдържа евгенол, който може да блокира стягането на кръвоносните съдове, което да доведе до понижаване на кръвното налягане. 

 

Семена от босилек – непозната суперхрана >>>

 

2. Магданоз

Магданозът съдържа разнообразни съединения, като витамин С и диетични каротеноиди, които могат да намалят кръвното налягане. Няколко проучвания показват, че каротеноидните антиоксиданти намаляват кръвното налягане и LDL (лошия) холестерол, рисков фактор за сърдечни заболявания. Подобно на босилека и магданозът спомага за отпускане на кръвоносните съдове, блокирайки проникването на калций към тях. 

 

7 причини да ядете повече магданоз >>>

 

3. Семена от целина

Семената от целина са универсална подправка, пълна с различни хранителни вещества, като желязо, магнезий, манган, калций и фибри. Изследователите предполагат, че съединенията в екстракта от семена от целина могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане, като действат като естествен блокер на калциевите канали.

Добави описание

 

4. Китайски котешки нокът

Хората отдавна използват китайски котешки нокът в традиционната китайска медицина за лечение на различни заболявания, включително високо кръвно налягане. Китайският котешки нокът съдържа няколко съединения, като хирсутин и ринхофилин. Проучванията при животни показват, че те могат да намалят кръвното налягане, като действат като естествени блокери на калциевите канали.В допълнение, тези съединения могат да стимулират кръвоносните съдове да произвеждат азотен оксид, който е химично съединение, което помага на кръвоносните съдове да се отпуснат и разширят.

 

5. Брахми (Бакопа мониери)

Bacopa monnieri е билка, която расте в блатисти райони в Южна Азия. Практикуващите аюрведична медицина го използват за лечение на различни заболявания, включително безпокойство, проблеми с паметта и високо кръвно налягане. При проучвания върху животни Bacopa monnieri спомага за понижаване както на систоличното, така и на диастолното ниво на кръвното налягане, като стимулира кръвоносните съдове да отделят азотен оксид.

 

Добави описание

 

6. Чесън

Чесънът е богат на много съединения, които могат да са от полза за сърцето ви. По-специално, чесънът съдържа сярни съединения, като алицин, които могат да помогнат за увеличаване на притока на кръв и отпускане на кръвоносните съдове. Като цяло тези фактори могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане. Екстракт от чесън е също толкова ефективен при понижаване на кръвното налягане, колкото и лекарствата за намаляване на кръвно.

 

 

7. Мащерка

 

Мащерката е ароматна билка, пълна с множество здравословни съединения. Розмариновата киселина е едно такова съединение. Изследванията го свързват с много ползи, като намалено възпаление и нива на кръвната захар, както и увеличен приток на кръв. Това може също да помогне за намаляване на кръвното налягане.

 

Проучванията при животни показват, че приемането на розмаринова киселина спомага за значително намаляване на систоличното кръвно налягане чрез инхибиране на ангиотензин-конвертиращия ензим. Това е молекула, която стеснява кръвоносните съдове и повишава кръвното налягане. По този начин, инхибирането му може да понижи кръвното налягане.

 

 

Добави описание

 

8. Канела

 

Хората използват канелата от векове в традиционната медицина за лечение на сърдечни заболявания, включително високо кръвно налягане. Тя може да помогне за разширяване и отпускане на кръвоносните съдове като този ефект е по-силен, когато хората приемат канела последователно в продължение на 12 седмици.

 

 

9. Джинджифил

 

Приемането на джинджифил намалява кръвното налягане по няколко начина. Той действа като естествен блокер на калциевите канали и естествен АСЕ инхибитор. Блокерите на калциевите канали и АСЕ инхибиторите са видове лекарства за кръвно налягане.

 

Проучване при повече от 4000 души установи, че тези, които консумират най-много джинджифил – 2–4 грама на ден – имат най-малък риск от развитие на високо кръвно налягане

 

Добави описание

 

10. Кардамон

 

Кардамонът е вкусна подправка с леко сладък, интензивен вкус. Той е пълен с различни антиоксиданти, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.

 

12-седмично проучване при 20 възрастни, които са били наскоро диагностицирани с високо кръвно налягане, установява, че приемането на 3 грама кардамон на прах дневно значително намалява кръвното налягане, понижавайки го близо до нормалното.

Кардамон – подправка за здраве >>>

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови